Składniki na 4 porcje: - 1 kg ziemniaków,- sól,- 30 g sera gouda,- 3 łodyżki bazylii,- 12 pomidorów,- 500 g schabu,- 200 ml mleka,- 2 jajka,- 2 łyżki śmietany,- 2 łyżki orzeszków piniowych,- 2-3 łyżki oliwy,- pieprz,- 1 łyżka przecieru pomidorowego,- bazylia do dekoracji Przygotowanie: Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Ser zetrzeć. Oberwać listki bazylii. Pomidory umyć, ponacinać na krzyż. Mięso umyć i pokroić na kostkę (ok. 3 cm), nadziewać na szpadki. Ziemniaki odcedzić, dodać mleko i ubić . Jajka roztrzepać ze śmietaną i wmieszać do puree. Dodać ser, bazylię i orzeszki piniowe. Papierowe foremki do muffinek składać po trzy i nakładać do nich puree i wtykać po 1 pomidorku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (225 st. C) na 12-15 minut. Szaszłyki opiekać na oleju 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Trzy minuty przed końcem dodać do oliwy przecier pomidorowy, obracać szaszłyki, aby pokryły się tym sosem. Muffinki i szaszłyki podawać udekorowane bazylią. Czas przygotowania: 55 minut Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal