Pomidory faszerowane
Chociaż pomodoro al riso zwykle w trattoriach znajduje się w zestawie antipasti, można je też podawać jako danie główne, tak jak robiliśmy to u nas w domu - pisze Luca Dotti, syn Audrey Hepburn.
Potrzeba przy tym pewnego planowania (farsz powinien odczekać co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej, a potem pomidory trzeba zapiekać przez kolejną godzinę), ale za to nie wymaga zbytniej aktywności od kucharza. A gdy już danie będzie gotowe, na pewno nie sprawi zawodu - przetrzyma nawet najbardziej upalny dzień aż do chłodniejszych godzin wieczornych.
- 4 pomidory z gałązką
- sól
- ½ ząbka czosnku drobno posiekanego
- 4 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek oraz odrobina do pieczenia
- 4 łyżeczki (2 g) drobno posiekanych liści bazylii
- 4 łyżeczki (2 g) drobno posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki (100 g) ryżu (najlepsza jest odmiana "Vialone Nano")
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 ziemniaków odmiany "Russet" (ok. 1 kg), obranych i pokrojonych w kliny
Zetnij czubki pomidorów i zachowaj "czapeczki" na później. Wydrąż wnętrze i zachowaj miąższ. Posól lekko wnętrze pomidorów i ułóż je ściętą powierzchnią w dół.
W dużej misce wymieszaj miąższ z czosnkiem, dwoma łyżkami oliwy z oliwek, bazylią i pietruszką.
Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody i odcedź, gdy jeszcze będzie al dente.
Połącz ryż z miąższem, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Pozostaw na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
Nadziewaj pomidory farszem ryżowo‑pomidorowym. W naczyniu żaroodpornym układaj ostrożnie faszerowane pomidory, a także ziemniaczane kliny. Skrop pomidory i ziemniaki oliwą. Piecz w piekarniku mniej więcej godzinę. Podawaj ostudzone.
Przepis pochodzi z biografii Audrey Hepburn pt. "Audrey w domu" napisanej przez syna aktorki Lukę Dottiego, w przekładzie Doroty Dziewońskiej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 3 marca 2016 roku.