Pomidory faszerowane
Kuskus będzie mieć wyrazistszy smak, jeśli zalejesz go bulionem warzywnym. Musi być niemal wrzący, żeby kuskus się udał.

Składniki
- 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)
- 5 dag kuskusu
- 1 cukinia
- 2 cebule czerwone
- 10 dag sera feta
- 150 ml warzywnego bulionu
- 1 łyżka oliwy czosnkowej
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony oraz ziołowy
- cukier
- oregano
- bazylia
Przygotowanie
Kuskus przesypać do miski, zalać osolonym wrzątkiem tak, by wody było na centymetr nad kaszą. Przykryć, odstawić na 5 min, wystudzić. Pomidory umyć, odciąć górę, część miąższu wydrążyć, pokroić w kostkę.
Cebule oczyścić, posiekać. Podsmażyć na oliwie, dodać umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinię i pokrojony miąższ pomidorów. Doprawić przyprawami i ziołami, wymieszać z kuskusem i pokruszoną fetą.
Farszem nadziać pomidory, przykryć odciętą górą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem, zapiekać ok. 15 minut w temp. 175ºC.