Pomidory faszerowane dynią
Z piersią z kurczaka.
- 4 pomidory,
- 0,3 kg dyni bez skóry i pestek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 połówka piersi z kurczaka,
- 1 łyżka siekanego oregano,
- Kilka listków oregano do dek,
- oracji 2 łyżki masła,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę i przesmażyć na lekko rozgrzanym maśle, dusić na wolnym ogniu, aż zacznie mięknąć. Czosnek pokroić w plasterki, pierś z kurczaka w paski. Z pomidorów odkroić wierzch i usunąć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika nastawionego na funkcję grill. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek, dodać go do przesmażonej dyni i na tym samym tłuszczu usmażyć na złoty kolor pierś z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem. Na patelnię do kurczaka wrzucić dynię i czosnek, zagrzać i połączyć z oregano. Gotowym farszem nadziewać zapieczone pomidory, dekorować listkami oregano, podawać. Czas przygotowania 40 min. Przepis na 4 osoby.