Pomidory faszerowane mięsem
Idealne na przystawkę.
Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 1 mała cebulka
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka masła
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka musztardy
- ziołowa przyprawa do mięsa mielonego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1, Pomidory umyj, wytrzyj, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek pomidorów. Wydrążone pomidory postaw odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż ociekną z soku. Cebulkę obierz, posiekaj.
2. Cukinię oczyść, umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy warzywa przestygną, dodaj je do mielonego mięsa. Wbij jajko. Dołóż orzechy. Masę przypraw musztardą oraz solą, pieprzem i ziołową przyprawą do mielonego mięsa. Wyrób. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp trochę bułki tartej albo startego parmezanu.
3. Pomidory napełnij mięsnym farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Przykryj odkrojonymi wierzchami. Polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Piecz ok. 35 minut. Gotowe pomidory udekoruj natką.