- 6 dużych pomidorów
- 1 mała cebulka
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka masła
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka musztardy
- ziołowa przyprawa do mięsa mielonego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
1, Pomidory umyj, wytrzyj, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek pomidorów. Wydrążone pomidory postaw odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż ociekną z soku. Cebulkę obierz, posiekaj.
2. Cukinię oczyść, umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy warzywa przestygną, dodaj je do mielonego mięsa. Wbij jajko. Dołóż orzechy. Masę przypraw musztardą oraz solą, pieprzem i ziołową przyprawą do mielonego mięsa. Wyrób. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp trochę bułki tartej albo startego parmezanu.
3. Pomidory napełnij mięsnym farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Przykryj odkrojonymi wierzchami. Polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Piecz ok. 35 minut. Gotowe pomidory udekoruj natką.