Pomidory faszerowane mięsem

Idealne na przystawkę.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym
Pomidory faszerowane mięsem mielonym 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka masła
  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ziołowa przyprawa do mięsa mielonego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1, Pomidory umyj, wytrzyj, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek pomidorów. Wydrążone pomidory postaw odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż ociekną z soku. Cebulkę obierz, posiekaj.

2. Cukinię oczyść, umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy warzywa przestygną, dodaj je do mielonego mięsa. Wbij jajko. Dołóż orzechy. Masę przypraw musztardą oraz solą, pieprzem i ziołową przyprawą do mielonego mięsa. Wyrób. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp trochę bułki tartej albo startego parmezanu.

3. Pomidory napełnij mięsnym farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Przykryj odkrojonymi wierzchami. Polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Piecz ok. 35 minut. Gotowe pomidory udekoruj natką.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas