Pomidory z natką i bazylią
Idealne jako baza do zup i sosów.
Składniki:
●4 kg dojrzałych pomidorów
●łyżka cukru
●ok. 100 ml wody
●pęczek natki
●1/2 pęczka bazylii
●5 ziaren pieprzu czarnego
●3 ziarna ziela angielskiego
●sól morska
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, pokrój w ósemki, wycinając zdrewniałe części. Włóż do garnka o grubym dnie, dodaj ziarna pieprzu i ziela, wodę i duś bez przykrycia, mieszając, aż większość soku odparuje, a pomidory się rozpadną (czas duszenia zależy od rodzaju pomidorów, zwykle to 1-2 godz.). Zestaw z ognia, ostudź. Przetrzyj przez sito. Ponownie postaw na ogniu, dodaj posiekane zioła, cukier i sól do smaku. Duś przez ok. 10 min.
2. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj 10 min od zagotowania. Przechowuj w chłodnym miejscu (do ok. pół roku).