Pomidory z patelni z kiełbasą i grzankami
Szybkie danie na lato.
Składniki:
- 1/3 bagietki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 kawałki białej kiełbasy
- 1,5 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Szczypta cukru
- 1-2 łyżki octu winnego
- Mały pęczek bazylii
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromki. I usmażyć na oliwie na chrupkie grzanki. Kiełbasy pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie, zdjąć z patelni. W pozostałym tłuszczu smażyć cebulę i czosnek przez ok. 8 minut. Dodać pomidory poprzekrawane na pół (ewentualnie na ćwiartki) doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodać kiełbasę, grzanki i pokrojoną bazylię i wymieszać.