Pomidory zapiekane
Z mięsem mielonym.
- 1 cebula, ząbek czosnku, olej,
- 50 dag mielonego mięsa,
- słodka mielona papryka, sól,
- 8 pomidorów, 10 dag sera gouda,
- kostka rosołowa, oregano,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:
Czosnek rozgnieść, cebulę pokroić w kostkę. Mięso mielone usmażyć z cebulą oraz czosnkiem. Dodać sól, pieprz, paprykę i oregano. Pomidory umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki. Zagotować pół litra wody, wrzucić do niej kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, wydrążony z pomidorów miąższ. Wymieszać wszystko i gotować ok. 2 minuty. Pomidory wypełnić farszem mięsnym. Potem ułożyć je w żaroodpornej formie, podlać przygotowanym sosem pomidorowym. Wierzchy pomidorów posypać startym żółtym serem. Następnie wstawić je do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 200 st. C. Danie podawać posypane posiekaną bazylią.
Czas przygotowania 30 minut