Pomysł na kiełki
Słyszałaś o tym, że kiełki są zdrowe i smaczne, ale nie masz pomysłu jak wykorzystać je w swojej kuchni? Podpowiemy ci!

Wiosenne zmęczenie daje się we znaki, organizm domaga się witamin, a ty w końcu postanawiasz zacząć zdrowo się odżywiać. To oznacza że przyszedł czas na kiełki - pełne witamin, mikroelementów i... wyjątkowo wiosenne. Oto kilka propozycji na dania z użyciem kiełków:

Placki z kiełkami rzodkiewki
Składniki na 6 porcji: szklanka mąki mieszanej (białej i razowej), butelka kefiru, jajko, olej, 1/2 szklanki kiełków rzodkiewki, sól, pieprz, tymianek, keczup.Przygotowanie: Jajko wymieszać z kefirem, solą, pieprzem i tymiankiem. Roztrzepać. Dosypać mąkę, a na końcu kiełki rzodkiewki.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby jednak było zbyt gęste, dodać więcej kefiru.Po wyrobieniu ciasto odstawić na kilkanaście minut i przed smażeniem znów wymieszać.Placki smażyć na średnim ogniu, dosmażać na brzegu patelni.Podawać tuż po przygotowaniu - polane keczupem lub z kefirem i posypane dodatkową porcją kiełków rzodkiewki.
Porcja - 260 kcal
Czas przygotowania: 20 minut

Wiosenna sałatka
Składniki: 3 gatunki sałaty, cykoria czerwona, kiełki sojowe, pomidory obrane ze skórki, świeży ogórek, sos winegret, pierś z kurczaka, sos sojowy, łyżeczka miodu, sól, pieprz, czosnek, wiórki migdałowe, olej, bułka wrocławska
Przygotowanie: Sałatę lodową, zwykłą, cykorię czerwoną umyć, osuszyć, rozdrobnić koniecznie palcami (nie wolno używać noża). Dodać kiełki sojowe, pomidory, ogórek starty na grubych oczkach, pieprz, sól do smaku, drobno pokrojony czosnek. Sos winegret wymieszać i odstawić do lodówki. Pierś kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski, otoczyć w wiórkach kokosowych, posolić, popieprzyć i obsmażyć w sosie miodowo-sojowym do wystygnięcia. Przyrządzić grzanki: bułkę wrocławską pokroić w drobną kostkę, zrumienić na małej ilości oleju. Podawać na okrągłym półmisku. Na środku ułożyć sałatę, a wokół grzanki. Czas przyrządzania: 1 godzina.

Potrawka orientalna
Skład: marchew, kiełki fasoli mung, papryka, groch zielony, por, grzyby chińskie, groch cukrowy, przyprawy ziołowe
Inne potrzebne składniki na 2-3 porcje: 30 dag filetów z piersi kurczaka, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 saszetki mieszanki ryżu dzikiego i basmati, 6 łyżek oleju
Przygotowanie:
Mięso opłukać, pokroić w paseczki. Włożyć do miski, zalać sosem sojowym i 1 łyżką oleju. odstawić na 15 minut.
Ryż wrzucić do posolonego wrzątku i gotować około 20 minut. W tym czasie. Rozgrzać 4 łyżki oleju. Wsypać nierozmrożone warzywa. Smażyć 9 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać przyprawę. Wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju, doda- mięso razem z marynatą i smażyć około 8-10 minut. Na półmisek wysypać osączony ryż, obok ułożyć warzywa a na nich mięso kurczaka. Udekorować kolendrą.
Druga opcja: 30 dag mrożonych krewetek, 2 ząbki czosnku, kilka kropel sosu Tabasco
Krewetki wysypać na sito, przelać wrzątkiem i osączyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać krewetki i rozgnieciony czosnek. Smażyć 15 minut. Posolić, przyprawić Tabasco. Krewetki ułożyć na przygotowanych warzywach.
Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja zawiera 410 kcal

Makaron po chińsku
Składniki na 4 porcje:
paczka makaronu ryżowego, 1/2 papryki, 1/2 pora, mała marchewka, 3 ząbki czosnku, kawałek tofu, jajko, sezam, olej, szklanka kiełków lucerny, sól, pieprz, imbir, sos sojowy.
Przygotowanie:
Makaron zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, aż zmięknie. Osączyć go na sicie. Marchew obrać, pokroić razem z porem w cienkie słupki. Paprykę pociąć w paski. Ząbki czosnku obrać z łusek, poszatkować. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć przez kilka minut marchew, por, paprykę i czosnek. Dosypać makaron oraz pokrojone tofu. Doprawić
do smaku solą, pieprzem, imbirem i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Połączyć z kiełkami lucerny, sezamem i surowym, roztrzepanym jajkiem. Ściąć jajko.
Porcja - 328 kcal
Czas przygot.: 30 min