Reklama

Reklama

Pomysł na niedzielny obiad

Domownicy będą zachwyceni!

Jarzynka z brukselki

Czas przyrządzenia: 15 min
Składniki dla: 4 porcji`

Składniki

  • 60–70 dag brukselki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • po 20 dag boczku wędzonego (w plasterkach) i szynki gotowanej (w kawałku)
  • 2 ząbki czosnku sól
  • spora szczypta cukru

Sposób przygotowania

Brukselki oczyść, usuń uszkodzone liście, opłucz. Trzon każdej natnij na krzyż, by brukselki szybciej się ugotowały. Wrzuć je do garnka, zalej mlekiem oraz wodą, tak by warzywa były całkowicie przykryte. Dodaj cukier oraz sól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia przez 10-12 minut. Pod koniec gotowania sprawdź widelcem, czy brukselki są już miękkie. W czasie gdy brukselki się gotują, obierz cebulę oraz ząbki czosnku, posiekaj je. Szynkę oraz plasterki boczku potnij na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim cebulę i wędlinę. Dodaj posiekany czosnek. Chwilę razem smaż. Brukselkę odcedź, osącz, potnij na połówki. Włóż na patelnię z wędliną i chwilę razem smaż. Podawaj jako dodatek do kurczaka albo na przekąskę.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje