Pomysł na niedzielny obiad
Domownicy będą zachwyceni!
Jarzynka z brukselki
Sposób przygotowania
Brukselki oczyść, usuń uszkodzone liście, opłucz. Trzon każdej natnij na krzyż, by brukselki szybciej się ugotowały. Wrzuć je do garnka, zalej mlekiem oraz wodą, tak by warzywa były całkowicie przykryte. Dodaj cukier oraz sól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia przez 10-12 minut. Pod koniec gotowania sprawdź widelcem, czy brukselki są już miękkie. W czasie gdy brukselki się gotują, obierz cebulę oraz ząbki czosnku, posiekaj je. Szynkę oraz plasterki boczku potnij na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim cebulę i wędlinę. Dodaj posiekany czosnek. Chwilę razem smaż. Brukselkę odcedź, osącz, potnij na połówki. Włóż na patelnię z wędliną i chwilę razem smaż. Podawaj jako dodatek do kurczaka albo na przekąskę.
Marchewkowa z soczewicą
Sposób przygotowania
Soczewicę przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz i przesyp do garnka. Potem zalej ją gorącą wodą. Gotuj ok. 25 minut. Pod koniec posól. Marchewki, ziemniaki, czosnek oraz cebulę obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę i ziemniaki opłucz, osusz, pokrój w drobną kosteczkę. Bulion mocno podgrzej. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem. Posyp je wszystkimi przyprawami. Smaż dalej jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, by ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie. Następnie dodaj resztę przygotowanych produktów (bez ugotowanej soczewicy). Wlej bulion. Gotuj 10 minut. Dołóż soczewicę i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj na gładko, przetrzyj przez sitko. Dolej śmietanę. Zupę rozlej do talerzy i udekoruj kleksami jogurtu.
Kurczak w plecionce z boczku
Sposób przygotowania
Czosnek obierz, 8 ząbków pokrój w plasterki, pozostałe przeciśnij przez praskę. Roztarty czosnek połącz z oliwą. Dodaj 3 szczypty chili. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Tuszkę natrzyj oliwą z czosnkiem oraz chili (w środku i na zewnątrz). Mięso posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Zioła opłucz, osusz. Każdy plasterek boczku przekrój wzdłuż na pół. Do środka tuszki włóż tymianek oraz rozmaryn. Ułóż ją w żaroodpornej formie. Obłóż plasterkami czosnku. Na wierzchu tuszki ułóż kratkę z paseczków boczku. Kurczaka podlej winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz około 75 minut. Podawaj np. z jarzynką z brukselki.
Drożdżowy jabłecznik z żurawiną
Sposób przygotowania
Masło stop, wystudź. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Odstaw na 10 minut, by zaczęły pracować. Do miski wsyp mąkę oraz resztę cukru. Dodaj skórkę i sok z cytryny, jajka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto, powoli dolewając stopione masło. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Oderwij ok. 1/4 ciasta na kratkę. Pozostałe ciasto przełóż do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Jabłka obierz, oczyść, potnij na cząstki. Ułóż je na cieście. Posyp żurawiną. Odłożony kawałek ciasta podziel na 6-8 części. Z każdej uformuj cienki wałeczek. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piecz 45 minut w temp. 200 st. C. Dobrze wystudź, oprósz cukrem pudrem.