Pomysł na niedzielny obiad

Domownicy będą zachwyceni!

Smażona bruskelka
Smażona bruskelka123RF/PICSEL

Jarzynka z brukselki

Sposób przygotowania

Brukselki oczyść, usuń uszkodzone liście, opłucz. Trzon każdej natnij na krzyż, by brukselki szybciej się ugotowały. Wrzuć je do garnka, zalej mlekiem oraz wodą, tak by warzywa były całkowicie przykryte. Dodaj cukier oraz sól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia przez 10-12 minut. Pod koniec gotowania sprawdź widelcem, czy brukselki są już miękkie. W czasie gdy brukselki się gotują, obierz cebulę oraz ząbki czosnku, posiekaj je. Szynkę oraz plasterki boczku potnij na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim cebulę i wędlinę. Dodaj posiekany czosnek. Chwilę razem smaż. Brukselkę odcedź, osącz, potnij na połówki. Włóż na patelnię z wędliną i chwilę razem smaż. Podawaj jako dodatek do kurczaka albo na przekąskę.

Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa123RF/PICSEL

Marchewkowa z soczewicą

Sposób przygotowania

Soczewicę przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz i przesyp do garnka. Potem zalej ją gorącą wodą. Gotuj ok. 25 minut. Pod koniec posól. Marchewki, ziemniaki, czosnek oraz cebulę obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę i ziemniaki opłucz, osusz, pokrój w drobną kosteczkę. Bulion mocno podgrzej. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem. Posyp je wszystkimi przyprawami. Smaż dalej jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, by ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie. Następnie dodaj resztę przygotowanych produktów (bez ugotowanej soczewicy). Wlej bulion. Gotuj 10 minut. Dołóż soczewicę i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj na gładko, przetrzyj przez sitko. Dolej śmietanę. Zupę rozlej do talerzy i udekoruj kleksami jogurtu.

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Kurczak pieczony
Kurczak pieczony123RF/PICSEL

Kurczak w plecionce z boczku

Sposób przygotowania

Czosnek obierz, 8 ząbków pokrój w plasterki, pozostałe przeciśnij przez praskę. Roztarty czosnek połącz z oliwą. Dodaj 3 szczypty chili. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Tuszkę natrzyj oliwą z czosnkiem oraz chili (w środku i na zewnątrz). Mięso posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Zioła opłucz, osusz. Każdy plasterek boczku przekrój wzdłuż na pół. Do środka tuszki włóż tymianek oraz rozmaryn. Ułóż ją w żaroodpornej formie. Obłóż plasterkami czosnku. Na wierzchu tuszki ułóż kratkę z paseczków boczku. Kurczaka podlej winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz około 75 minut. Podawaj np. z jarzynką z brukselki.

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria Kulinaria

Drożdżowy jabłecznik z żurawiną

Ciasto z żurawiną
Ciasto z żurawiną123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Masło stop, wystudź. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Odstaw na 10 minut, by zaczęły pracować. Do miski wsyp mąkę oraz resztę cukru. Dodaj skórkę i sok z cytryny, jajka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto, powoli dolewając stopione masło. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Oderwij ok. 1/4 ciasta na kratkę. Pozostałe ciasto przełóż do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Jabłka obierz, oczyść, potnij na cząstki. Ułóż je na cieście. Posyp żurawiną. Odłożony kawałek ciasta podziel na 6-8 części. Z każdej uformuj cienki wałeczek. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piecz 45 minut w temp. 200 st. C. Dobrze wystudź, oprósz cukrem pudrem.

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczkiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas