Pomysł na smaczny obiad
Pyszne, sycące dania dla całej rodziny.

Cannelloni
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego z karkówki
- olej
- cebula
- marchewka
- ząbek czosnku
- słodka i ostra papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- szklanka wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 30 dag przecieru pomidorowego
- 25 dag makaronu cannelloni
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżka masła
- 10 dag sera żółtego
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
1. Zrumień posiekaną cebulę i startą marchewkę. Dodaj mięso mielone, przeciśnięty czosnek, smaż. Przypraw, dodaj wino, koncentrat i przecier pomidorowy. Duś pod przykryciem. 2. Oddziel mięso od sosu, napełnij nim rurki. Resztę sosu wymieszaj ze śmietaną. Ułóż cannelloni w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Całość posyp startym żółtym serem i zalej sosem. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.
Łosoś z porem w cieście

Składniki
- 50 dag filetu z łososia
- oliwa
- sól
- ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- sok z 1/2 cytryny
- cebula
- łyżka masła
- 2 pory
- cukinia
- sól ziołowa
- biały pieprz
- 3 łyżki serka mascarpone
- 30 dag ciasta francuskiego
- 2 łyżki parmezanu
Sposób przygotowania
1. Filet z łososia umyj i osusz. Odkrój skórę, natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i odstaw na noc do lodówki. Łososia piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pory i startą na tarce cukinię. 2. Podlej wodą, duś do miękkości. Przypraw, dodaj serek i zdejmij z ognia. Ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj. Wyłóż duszonymi warzywami z serkiem. Ułóż łososia, posyp startym na tarce parmezanem i zawiń. Piecz 20 min. w temp. 200 st. C.

Pieczone jarzyny
Składniki
- 4 marchewki
- pietruszka
- 4 papryki
- 2 czerwone cebule
- łyżka startego na tarce imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka miodu
- 1/3 papryczki chilli
- sól
- pieprz
- oregano
- łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Marchewki, pietruszkę i papryki pokrój w paski. Obrane cebule pokrój w krążki i dodaj do całości. W miseczce wymieszaj starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i miód. Dodaj posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego. 2. Całość posyp solą, pieprzem i oregano. W garnku rozpuść masło, wymieszaj z mąką i powoli, cały czas mieszając, dolewaj mleko. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej warzywa i piecz 60 minut w temp. 180 st. C.

Steki z polędwiczek
Składniki
- 1,5 szklanki brązowego ryżu
- sól
- olej
- cebula
- żółta i zielona papryka
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- 40 dag polędwicy wołowej
1 Ryż ugotuj na sypko. Zrumień posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę żółtą i zieloną paprykę. Wlej wino i przecier pomidorowy. Dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, przypraw. 2. Duś 10 minut. Polędwicę umyj, osusz i pokrój. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, przypraw solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem.

Kapuśniak
Składniki
- 50 dag żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- cebula
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 70 dag ziemniaków
- 40 dag kapusty kiszonej
- 2 suszone grzyby
- kminek
- majeranek
- 15 dag kiełbasy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Z osolonych żeberek ugotuj wywar. Dodaj marchewki, pietruszkę, por, seler, cebulę, listek laurowy oraz ziele angielskie. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 30 minut. 2. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną, grzyby, kminek i majeranek. Wyjmij włoszczyznę. Dodaj zrumienioną, pokrojoną w plastry kiełbasę.