Pomysł na smaczny obiad
Pyszne, sycące dania dla całej rodziny.
Cannelloni
1. Zrumień posiekaną cebulę i startą marchewkę. Dodaj mięso mielone, przeciśnięty czosnek, smaż. Przypraw, dodaj wino, koncentrat i przecier pomidorowy. Duś pod przykryciem.
2. Oddziel mięso od sosu, napełnij nim rurki. Resztę sosu wymieszaj ze śmietaną. Ułóż cannelloni w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Całość posyp startym żółtym serem i zalej sosem. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.
Łosoś z porem w cieście
Sposób przygotowania
1. Filet z łososia umyj i osusz. Odkrój skórę, natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i odstaw na noc do lodówki. Łososia piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pory i startą na tarce cukinię.
2. Podlej wodą, duś do miękkości. Przypraw, dodaj serek i zdejmij z ognia. Ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj. Wyłóż duszonymi warzywami z serkiem. Ułóż łososia, posyp startym na tarce parmezanem i zawiń. Piecz 20 min. w temp. 200 st. C.
Pieczone jarzyny
Sposób przygotowania
1. Marchewki, pietruszkę i papryki pokrój w paski. Obrane cebule pokrój w krążki i dodaj do całości. W miseczce wymieszaj starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i miód. Dodaj posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. Całość posyp solą, pieprzem i oregano. W garnku rozpuść masło, wymieszaj z mąką i powoli, cały czas mieszając, dolewaj mleko. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej warzywa i piecz 60 minut w temp. 180 st. C.
Steki z polędwiczek
1 Ryż ugotuj na sypko. Zrumień posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę żółtą i zieloną paprykę. Wlej wino i przecier pomidorowy. Dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, przypraw.
2. Duś 10 minut. Polędwicę umyj, osusz i pokrój. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, przypraw solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Kapuśniak
Sposób przygotowania
1. Z osolonych żeberek ugotuj wywar. Dodaj marchewki, pietruszkę, por, seler, cebulę, listek laurowy oraz ziele angielskie. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 30 minut.
2. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną, grzyby, kminek i majeranek. Wyjmij włoszczyznę. Dodaj zrumienioną, pokrojoną w plastry kiełbasę.