Pomysł na smaczny obiad

Pyszne, sycące dania dla całej rodziny.

Cannelloni
Cannelloni123RF/PICSEL

Cannelloni

1. Zrumień posiekaną cebulę i startą marchewkę. Dodaj mięso mielone, przeciśnięty czosnek, smaż. Przypraw, dodaj wino, koncentrat i przecier pomidorowy. Duś pod przykryciem. 

2. Oddziel mięso od sosu, napełnij nim rurki. Resztę sosu wymieszaj ze śmietaną. Ułóż cannelloni w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Całość posyp startym żółtym serem i zalej sosem. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii. 

Łosoś z porem w cieście

Łosoś w cieście
Łosoś w cieście123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Filet z łososia umyj i osusz. Odkrój skórę, natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i odstaw na noc do lodówki. Łososia piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pory i startą na tarce cukinię. 

2. Podlej wodą, duś do miękkości. Przypraw, dodaj serek i zdejmij z ognia. Ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj. Wyłóż duszonymi warzywami z serkiem. Ułóż łososia, posyp startym na tarce parmezanem i zawiń. Piecz 20 min. w temp. 200 st. C.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Pieczone warzywa
Pieczone warzywa123RF/PICSEL

Pieczone jarzyny

Sposób przygotowania

1. Marchewki, pietruszkę i papryki pokrój w paski. Obrane cebule pokrój w krążki i dodaj do całości. W miseczce wymieszaj starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i miód. Dodaj posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego. 

2. Całość posyp solą, pieprzem i oregano. W garnku rozpuść masło, wymieszaj z mąką i powoli, cały czas mieszając, dolewaj mleko. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej warzywa i piecz 60 minut w temp. 180 st. C.

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
Stek z ryżem
Stek z ryżem123RF/PICSEL

Steki z polędwiczek

1 Ryż ugotuj na sypko. Zrumień posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę żółtą i zieloną paprykę. Wlej wino i przecier pomidorowy. Dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, przypraw. 

2. Duś 10 minut. Polędwicę umyj, osusz i pokrój. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, przypraw solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem. 

Przyrządzanie steków z antrykotu wołowegoInteria Kulinaria
Kapuśniak
Kapuśniak123RF/PICSEL

Kapuśniak

Sposób przygotowania

1. Z osolonych żeberek ugotuj wywar. Dodaj marchewki, pietruszkę, por, seler, cebulę, listek laurowy oraz ziele angielskie. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 30 minut. 

2. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną, grzyby, kminek i majeranek. Wyjmij włoszczyznę. Dodaj zrumienioną, pokrojoną w plastry kiełbasę. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas