Pomysł na smaczny obiad
Te potrawy zaskoczą cię smakiem!

Bakłażany z pomidorami
Składniki
- 2 bakłażany
- sól
- 4 pomidory
- łyżka masła
- 20 dag twardej mozzarelli
- 10 dag sera pleśniowego typu Lazur
- pieprz
- tymianek
- oliwa
- bazylia
Sposób przygotowania
1. Bakłażany pokrój w plastry. Posyp solą i odstaw. Pomidory pokrój. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, kładź bakłażany na przemian z pomidorami i pokrojoną mozzarellą. Dodaj pokruszony ser pleśniowy. 2. Całość posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop oliwą. Piecz 30 minut pod przykryciem w temp. 180 st. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut, tak by warzywa odparowały. Posyp świeżą bazylią.

Krem z cukinii
Składniki
- łyżka masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- 5 dużych ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kwiaty i listki bratków
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzej masło. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, listek laurowy, ziarna ziela, sól, pieprz, paprykę. Zalej wodą, gotuj. 2. Dodaj pokrojoną cukinię. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij listek i ziarna ziela, zmiksuj. Dodaj śmietanę. Udekoruj cukinią i bratkami.

Zapiekanka z kurczaka
Składniki
- pierś kurczaka
- olej
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- curry
- czosnek granulowany
- oregano
- kilka ziemniaków
- brokuł
- cebula
- cukinia
- szklanka ryżu
- szklanka śmietany 18 proc.
- 2 jajka
- 10 dag sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- 2 garści płatków kukurydzianych
1. Pierś kurczaka pokrój. Wymieszaj olej, sól, pieprz, słodką paprykę, curry, czosnek granulowany i oregano. Zamarynuj mięso. Ugotuj na półtwardo pokrojone w plastry ziemniaki i brokuły. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. 2. Dodaj obraną i pokrojoną drobno cukinię. Ryż ugotuj. Wszystkie składniki układaj w naczyniu żaroodpornym. W misce wymieszaj śmietanę, jajko, starty na tarce ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zalej zapiekankę. Posyp płatkami kukurydzianymi. Piecz 60 minut w temp 180˚C.

Minipizze
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżki cukru
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- nadzienie
- cebula
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- łyżeczka cukru
- 20 dag szynki
- 1/2 szklanki czarnych i zielonych oliwek
- 10 dag twardej mozzarelli
- listki bazylii
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier, drożdże, oliwę i szklankę wody. Zagnieć ciasto, odstaw. Cebulę zrumień, dodaj czosnek, przyprawy, przecier. Zmiksuj. 2. Z ciasta uformuj małe pizze. Posmaruj sosem. Ułóż szynkę, pokrojone w plasterki oliwki. Posyp mozzarellą. Piecz 15 minut w temp. 220˚C. Posyp listkami świeżej bazylii.