Pomysł na smaczny obiad

Te potrawy zaskoczą cię smakiem!

Brokuły z pomidorami
Brokuły z pomidorami123RF/PICSEL

Bakłażany z pomidorami

Sposób przygotowania

1. Bakłażany pokrój w plastry. Posyp solą i odstaw. Pomidory pokrój. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, kładź bakłażany na przemian z pomidorami i pokrojoną mozzarellą. Dodaj pokruszony ser pleśniowy. 

2. Całość posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop oliwą. Piecz 30 minut pod przykryciem w temp. 180 st. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut, tak by warzywa odparowały. Posyp świeżą bazylią. 

Faszerowany bakłażanInteria Kulinaria
Krem z cukinii
Krem z cukinii123RF/PICSEL

Krem z cukinii

Sposób przygotowania

1. W garnku rozgrzej masło. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, listek laurowy, ziarna ziela, sól, pieprz, paprykę. Zalej wodą, gotuj. 

2. Dodaj pokrojoną cukinię. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij listek i ziarna ziela, zmiksuj. Dodaj śmietanę. Udekoruj cukinią i bratkami. 

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Zapiekanka z brokułem
Zapiekanka z brokułem123RF/PICSEL

Zapiekanka z kurczaka

1. Pierś kurczaka pokrój. Wymieszaj olej, sól, pieprz, słodką paprykę, curry, czosnek granulowany i oregano. Zamarynuj mięso. Ugotuj na półtwardo pokrojone w plastry ziemniaki i brokuły. Cebulę posiekaj i zrumień na oleju. 

2. Dodaj obraną i pokrojoną drobno cukinię. Ryż ugotuj. Wszystkie składniki układaj w naczyniu żaroodpornym. W misce wymieszaj śmietanę, jajko, starty na tarce ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zalej zapiekankę. Posyp płatkami kukurydzianymi. Piecz 60 minut w temp 180˚C.

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
Pizzerinki
Pizzerinki123RF/PICSEL

Minipizze

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier, drożdże, oliwę i szklankę wody. Zagnieć ciasto, odstaw. Cebulę zrumień, dodaj czosnek, przyprawy, przecier. Zmiksuj. 

2. Z ciasta uformuj małe pizze. Posmaruj sosem. Ułóż szynkę, pokrojone w plasterki oliwki. Posyp mozzarellą. Piecz 15 minut w temp. 220˚C. Posyp listkami świeżej bazylii. 

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas