Pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Szakszuka Magdy Gessler smakuje obłędnie

Masz już dość zwykłych kanapek albo spowszedniała ci jajecznica i zastanawiasz się, co zjeść na śniadanie? Zainspiruj się przepisem na szakszukę według pomysłu Magdy Gessler. Znana restauratorka doskonale wie, jak połączyć poszczególne produkty, by stworzyć potrawę, która rozpieści kubki smakowe. Oto pomysł na danie z jajkami w nowym wydaniu.

Zacznij dzień od pysznego śniadania
Zacznij dzień od pysznego śniadania VIPHOTO/East News123RF/PICSEL

Szakszuka — co to takiego?

Wprowadzić ją do swojego jadłospisu powinny wszystkie osoby, które cenią dania dobrze przyprawione, z dużą ilością warzyw. Szakszuka to danie popularne na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej, więc już w porze śniadania możesz zafundować sobie kulinarną podróż i to bez wychodzenia z domu.

Potrawa jest nie tylko aromatyczna, ale też wyjątkowo apetycznie wygląda. To kapitalny pomysł na weekendowe śniadania, które spędzasz z bliskimi bez pośpiechu. Składa się z duszonych na patelni pomidorów, papryki i cebuli, a zwieńczeniem całości są jajka ze ściętym białkiem, ale płynnym żółtkiem.

Domowa szakszuka to pomysł na udane śniadanie z jajkami
Domowa szakszuka to pomysł na udane śniadanie z jajkami123RF/PICSEL

Jak zrobić szakszukę? Przepis Magdy Gessler

Czas zabrać się do pracy. Jeśli nigdy nie przyrządzałeś tego dania lub nie lubisz kulinarnej improwizacji, skorzystaj z przepisu na szakszukę, który krok po kroku wyjaśnia, jak się za to zabrać. Postaw na autorytet w dziedzinie jedzenia, jakim niewątpliwie jest Magda Gessler, znana z popularnych programów kulinarnych, w których ukazuje swoją bezkompromisowość w dziedzinie zawartości talerza.

Szakszuka — potrzebne składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 pomidory,
  • ½ papryki,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ papryczki chili,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • szczypta kuminu,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • tymianek, sól, pieprz i posiekana natka kolendry — do smaku wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w plastry.
  2. Obierz cebulę oraz czosnek, następnie drobno posiekaj.
  3. Z papryk usuń nasiona i pokrój w paski.
  4. Wlej na patelnię łyżkę oleju. Rozgrzej, następnie wsyp kumin, kurkumę, cebulę oraz czosnek. Smaż przez chwilę do momentu, aż poczujesz przyjemny aromat. Po tym poznasz, że czas dorzucić paprykę i pomidory.
  5. Smaż kilka minut. Nadmiar wody powinien odparować.
  6. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.
  7. W aromatycznej masie zrób łyżką dwa wgłębienia i wbij do nich jajka. Możesz je delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
  8. Ustaw małą moc palnika, przykryj patelnię i duś tyle czasu, by białka były ścięte.

Gotowe! Szakszukę możesz podawać solo lub z kromką świeżego chleba.

Praktyczne porady

Podczas pracy nad przyrządzeniem szakszuki pamiętaj o szczegółach. Gdy usuwasz nasiona z papryki chili i kroisz ją na mniejsze kawałki, zawsze zakładaj lateksowe rękawiczki. Bez takiej ochrony kapsaicyna zawarta w ostrej papryce łatwo wnika w skórę, a jej późniejszy kontakt z okiem czy z nosem jest bardzo bolesnym doświadczeniem.

Śniadaniowy szpinak z jajkiemInteria Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas