Nazwa "salceson na słodko" wprawia w osłupienie. Jednak to nie to, co myślisz

Nazwy niektórych potraw mogą wprawiać nas w konsternację i zdumienie. Tak właśnie jest w przypadku pewnego ciasta, o którym mówi się, że to salceson z jabłkami. I choć skojarzenie z salcesonem nie dla wszystkich jest apetyczne, to jednak taki wypiek smakuje doskonale.

Jak przygotować pyszne ciasto o nazwie salceson z jabłkami? / zdjęcie ilustracyjne
Jak przygotować pyszne ciasto o nazwie salceson z jabłkami? / zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Salceson jest wyrobem, który budzi skrajne emocje - jedni go uwielbiają, inni krzywią się już na samą myśl o podrobach zalanych galaretą. Jednak "salceson" w wydaniu na słodko z pewnością zyska wielu kulinarnych zwolenników. Rzecz jasna, nie mamy do czynienia z produktem mięsnym, ale cukierniczym wypiekiem, który wyłącznie nazywany jest salcesonem.

Oczywiście nazwa ciasta nie wzięła się przypadkowo, ponieważ po przekrojeniu, wypiek faktycznie może nieco przypominać "tradycyjny salceson", a to za sprawą niewielkich kawałków jabłek, które wyłaniają się z ciemnego ciasta.

Salceson z jabłkami to ciasto, którego bazę stanowią wspomniane jabłka, orzeszki i kakao. Jeśli chcesz mieć pewność, że salceson z jabłkami wyjdzie obłędny, przygotuj go na podstawie tego przepisu.

Ciasto salceson z jabłkami - składniki

Do przygotowania ciasta potrzebujemy kilku składników. Oto one:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • cztery jajka,
  • jedna szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • cztery łyżeczki kakao,
  • pół szklanki orzeszków ziemnych niesolonych,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sześć średniej wielkości jabłek.

Ciasto salceson z jabłkami - przepis

Przygotowanie wypieku zaczynamy od dokładnego umycia jabłek, z których następnie obieramy skórkę. Jabłka kroimy na mniejszą kostkę, pozbywając się gniazda nasiennego i pestek.

Do miski wbijamy jaka, wsypujemy cukier i całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. W trakcie miksowania powoli dodajemy olej, dzięki czemu masa powinna wyjść puszysta. Gdy masę mamy już gotową, dodajemy do niej kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy również pokrojone jabłka i posiekane drobno orzechy. Wszystko ponownie mieszamy.

Blachę do pieczenia ciast należy wyścielić papierem do pieczenia, a następnie zalać masą i dokładnie ją rozprowadzić. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, wkładamy do środka brytfankę z masą i pieczemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy, żeby przestygło. Na koniec możemy je posypać cukrem pudrem.

„Ewa gotuje”: Ciasto kokosowe bez pieczeniaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas