Pomysł na tartę

Tarta to doskonały pomysł na obiad lub kolację, gdy w lodówce zostało trochę niewykorzystanych składników. Smakuje wspaniale!

Tarta z pieczarkami
Tarta z pieczarkami123RF/PICSEL

Tarta z pieczarkami

Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto, włożyć na godzinę do lodówki, a w międzyczasie poddusić pieczarki z cebulką. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w foremce do tarty, piec 10 minut w 190 st. C. Następnie przełożyć na ciasto farsz, posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze przez około 30 minut w 150 stopniach.

Tarta brokułowa
Tarta brokułowa123RF/PICSEL

Tarta z brokułem

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto posiekać nożem, po czym zagnieść palcami na elastyczną masę. Następnie rozwałkować i wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem formę. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Zrobić widelcem w cieście dziurki i włożyć do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na 15 min, po wyjęciu delikatnie przestudzić.

Przekroić pomidorki na pół i wrzucić do miski, dodać małe różyczki brokułu, posiekaną bazylię i cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie wszystko i zalać spód.

Piec w 180 st. C, aż jajka się zetną.

Tarta serowa
Tarta serowa123RF/PICSEL

Tarta serowa

Sposób przygotowania

Wymieszać mąkę z jajkiem, masłem i solą. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i ulepić kulkę, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 min. 
W tym czasie w misce wymieszać śmietanę z jajkami, tartym parmezanem i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem. Zimną mieszaninę wylać na rozwałkowane ciasto na formie i pokruszyć ser pleśniowy.  Zapiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 30 min.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas