Pomysł na tartę
Tarta to doskonały pomysł na obiad lub kolację, gdy w lodówce zostało trochę niewykorzystanych składników. Smakuje wspaniale!

Tarta z pieczarkami
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- farsz
- 400 g pieczarek
- 2 małe cebule lub 1 duża
- pomidorki koktajlowe
- sól pieprz
- ser żółty
Sposób przygotowania
Wyrobić ciasto, włożyć na godzinę do lodówki, a w międzyczasie poddusić pieczarki z cebulką. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w foremce do tarty, piec 10 minut w 190 st. C. Następnie przełożyć na ciasto farsz, posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze przez około 30 minut w 150 stopniach.

Tarta z brokułem
Składniki
- 20 dag mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- nadzienie
- 1 brokuł (świeży lub mrożony)
- 2 średnie cebule
- pomidorki koktajlowe
- 2 ząbki czosnku
- 10 dkg sera żółtego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki śmietany 12 proc.
- bazylia, sól i pieprz
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto posiekać nożem, po czym zagnieść palcami na elastyczną masę. Następnie rozwałkować i wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem formę. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Zrobić widelcem w cieście dziurki i włożyć do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na 15 min, po wyjęciu delikatnie przestudzić.
Przekroić pomidorki na pół i wrzucić do miski, dodać małe różyczki brokułu, posiekaną bazylię i cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie wszystko i zalać spód.
Piec w 180 st. C, aż jajka się zetną.

Tarta serowa
Składniki
- ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 7 łyżek roztopionego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- nadzienie
- 500 ml śmietany gęstej 18 proc.
- 3 jajka
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g goudy
- 100 g gorgonzoli
- biały pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Wymieszać mąkę z jajkiem, masłem i solą. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i ulepić kulkę, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 min. W tym czasie w misce wymieszać śmietanę z jajkami, tartym parmezanem i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem. Zimną mieszaninę wylać na rozwałkowane ciasto na formie i pokruszyć ser pleśniowy. Zapiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 30 min.