Reklama

Reklama

Pomysł na tartę

Tarta to doskonały pomysł na obiad lub kolację, gdy w lodówce zostało trochę niewykorzystanych składników. Smakuje wspaniale!

Tarta z pieczarkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Składniki - farsz

  • 400 g pieczarek
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • pomidorki koktajlowe
  • sól pieprz
  • ser żółty

Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto, włożyć na godzinę do lodówki, a w międzyczasie poddusić pieczarki z cebulką. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w foremce do tarty, piec 10 minut w 190 st. C. Następnie przełożyć na ciasto farsz, posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze przez około 30 minut w 150 stopniach.

Tarta z brokułem

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko

Składniki - nadzienie

  • 1 brokuł (świeży lub mrożony)
  • 2 średnie cebule
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dkg sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki śmietany 12 proc.
  • bazylia, sól i pieprz

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto posiekać nożem, po czym zagnieść palcami na elastyczną masę. Następnie rozwałkować i wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem formę. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Zrobić widelcem w cieście dziurki i włożyć do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na 15 min, po wyjęciu delikatnie przestudzić.

Reklama

Przekroić pomidorki na pół i wrzucić do miski, dodać małe różyczki brokułu, posiekaną bazylię i cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie wszystko i zalać spód.

Piec w 180 st. C, aż jajka się zetną. 

Tarta serowa

Składniki - ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 7 łyżek roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki - nadzienie

  • 500 ml śmietany gęstej 18 proc.
  • 3 jajka
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g goudy
  • 100 g gorgonzoli
  • biały pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Wymieszać mąkę z jajkiem, masłem i solą. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i ulepić kulkę, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 min. 
W tym czasie w misce wymieszać śmietanę z jajkami, tartym parmezanem i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem. Zimną mieszaninę wylać na rozwałkowane ciasto na formie i pokruszyć ser pleśniowy.  Zapiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 30 min. 


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje