Reklama

Reklama

Pomysłowe dania na każdy dzień

Dzięki naszym propozycjom, cały tydzień będzie obfitował w pyszne i oryginalne potrawy.

Quesadilla z kurczakiem i papryką

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • 30 dag tartej twardej mozzarelli
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 duże tortille
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • • łyżeczka kuminu • 1/2 łyżeczki
  • oregano • chilli • natka

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, osusz, pokrój, posyp przyprawami, odstaw na godzinę lub na noc do lodówki. Usmaż, mieszając. Cebulę, paprykę, czosnek pokrój, przypraw, smaż. 

2. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Połóż placek tortilli i wyłóż na niego połowę kurczaka, warzywa, kukurydzę i tarty ser. Przykryj drugim plackiem tortilli i podsmaż. Przełóż na drugą stronę, usmaż. Tak samo zrób z dwoma pozostałymi plackami. Pokrój, posyp natką, podawaj z sosami i surówkami. 

Burgery z warzywami

Składniki

  • szklanka kaszy mazurskiej
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka masła
  • łyżka sosu sojowego
  • słodka papryka w proszku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Składniki - farsz

  • papryka
  • kukurydza
  • marchewka

Sposób przygotowania

1. Kaszę ugotuj. Cebule i czosnek pokrój, przysmaż na oleju, dodaj mięso, jajko, bułkę tartą, sos sojowy, masło, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj. 

2. Paprykę i marchewkę drobno pokrój, dodaj kukurydzę, przypraw. Kładź łyżeczkę warzyw do części masy, formuj kotlety. Smaż z obu stron. 

Reklama

Suflety z szynką

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 plastry szynki
  • cebula
  • papryka
  • szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • Maggi lub przyprawa do zup
  • szczypta chilli
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Szynkę, cebulę i paprykę drobno posiekaj, usmaż na maśle i oleju. W rondelku stop masło, wrzuć obie mąki, zdejmij z ognia, dobrze rozetrzyj, aby nie było grudek. Po 2 minutach mieszania wlej mleko, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Dodaj większą część grubo startego żółtego sera, mieszaj tak długo, aż się roztopi. Odstaw, by sos wystygł. Dodawaj po jednym żółtku, przypraw. Ubij białka ze szczyptą soli. 

2. Na dnie kokilek układaj usmażoną szynkę, cebulę i paprykę. Zalej masą mączno-jajeczno- -serową do 3/4 wysokości. Posyp resztą sera, zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.  

Kotleciki z quinoa

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 szklanki quinoi (komosy ryżowej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki
  • posiekany szczypior
  • 2 łyżki świeżej posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar lub parmezanu
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sałatka: mieszanka sałat, pomidorki, oliwa, papryka

Sposób przygotowania

1. Komosę ryżową płucz kilka minut, aż przestanie się pienić. Wsyp do osolonego wrzątku. Gotuj około 12 minut na małym ogniu pod przykryciem. Odstaw na 10 minut. 

2. Ubij jajka, dodaj dymkę, natkę, szczypior, miętę, sól, 2 szklanki ugotowanej ostudzonej komosy, bułkę tartą, sól, ser. Całość dokładnie wymieszaj. 

3. Uformowane kotleciki, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Podawaj z sałatką. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje