Reklama

Reklama

Pomysły na czerstwe pieczywo

Tak wyczarujesz chrupiące przekąski z czerstwego pieczywa. Nic się nie zmarnuje!

Pikantne muffinki

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 2-3 plasterki żółtego ser
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 4 jajka
  • 5 łyżek śmietany 18-proc.
  • sól
  • mielony
  • pieprz
  • masło do formy

Sposób przygotowania

Stop 1-2 łyżeczki masła i za pomocą pędzelka posmaruj nim formę na muffinki z 12 wgłębieniami. Tosty okrój ze skórki. Środki rozwałkuj wałkiem do ciasta. Potem wyłóż nimi wgłębienia w formie. Połówkę papryki oczyść z pestek, strączek opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Cebulkę dymkę razem z szczypiorkiem umyj, osusz i drobno pokrój. Żółty ser potnij na kawałeczki. Jajka wbij do miseczki. Dodaj śmietanę. Wymieszaj widelcem. 

Do masy jajecznej dołóż paprykę, ser i dymkę. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Po porcji masy jajecznej nalej do wyłożonych tostami wgłębień w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 195°C. Piecz 15 minut. Gotowe muffinki delikatnie wyjmij z formy. Przed podaniem udekoruj, np. posiekaną natką. Muffinki najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Reklama

Tosty francuskie

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 bułka paryska
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 jabłka deserowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • mielony cynamon i goździki
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

Bułkę paryską pokrój na 12 kromek. W głębokim talerzu roztrzep widelcem jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Kromki bułki kolejno namocz w jajku z mlekiem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła, rozprowadź je równomiernie po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć, włóż 3-4 kromki bułki i smaż je po ok. 2 minuty z każdej strony. Tak samo usmaż resztę kromek. 

Gotowe tosty odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jabłka obierz, oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Oprósz mielonym cynamonem i goździkami. Na drugiej patelni podgrzej miód. Wrzuć jabłka i smaż je 2-3 minuty. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Tosty przełóż na talerze. Obłóż jabłkami w miodzie. Podawaj z bitą śmietaną. Ew. udekoruj, np. malinami. 

Słodka zapiekanka

Składniki

  • 6 kukurydzianych tostów (ew. słodkiej bułki upieczonej z mąki bez glutenu)
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 dag malin (mrożonych)
  • masło do posmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Maliny przełóż na sitko i poczekaj, aż się rozmrożą i dobrze ociekną. Potem rozgnieć je widelcem z 2 łyżkami cukru. Żaroodporną formę posmaruj grubą warstwą masła. Ułóż w niej kromki pieczywa, tak by lekko zachodziły na siebie. Potem posyp malinami z cukrem. Mleko wymieszaj mikserem z jajkami oraz pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Polej tym równomiernie kromki pieczywa w formie. 

Jeśli wolisz, zamiast malin między kromki bułki możesz włożyć jabłka, wcześniej obrane, oczyszczone i pokrojone na cienkie cząstki. By nie ściemniały, skrop je sokiem z cytryny. Potem oprósz cukrem i ewentualnie mielonym cynamonem i goździkami. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C. Piecz przez 40-45 minut, aż pieczywo ładnie się zrumieni i będzie przyjemnie chrupiące. Jeszcze ciepłą zapiekankę posyp cukrem pudrem. 

Toskańska sałatka

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 duże bułeczki ciabatty lub 20 dag innego pieczywa z poprzedniego dnia
  • 12 małych kolorowych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kaparów ze słoika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • garść listków bazylii

Sposób przygotowania

Ciabatty pokrój na grubsze kromki. Ułóż je na blasze i skrop 1 łyżką oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 175˚C. Piecz przez 10-15 minut. Kromki powinny się tylko lekko zrumienić, nie mogą się przypalić. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Podpieczone kromki bułki natrzyj czosnkiem i porwij na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs). 

Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha i potnij na połówki. Kapary osącz z zalewy. Kawałeczki pieczywa, pomidorki, kapary, bazylię oraz cebulę włóż do salaterki. W osobnym naczyniu dobrze wymieszaj: ocet winny, pozostałą oliwę, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. Składniki w salaterce polej przygotowanym sosem i przemieszaj. Sałatkę możesz też posypać parmezanem albo dodać do niej mozzarellę bez laktozy

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje