Reklama

Reklama

Pomysły na czerstwe pieczywo

Tak wyczarujesz chrupiące przekąski z czerstwego pieczywa. Nic się nie zmarnuje!

Pikantne muffinki

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 2-3 plasterki żółtego ser
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 4 jajka
  • 5 łyżek śmietany 18-proc.
  • sól
  • mielony
  • pieprz
  • masło do formy

Sposób przygotowania

Stop 1-2 łyżeczki masła i za pomocą pędzelka posmaruj nim formę na muffinki z 12 wgłębieniami. Tosty okrój ze skórki. Środki rozwałkuj wałkiem do ciasta. Potem wyłóż nimi wgłębienia w formie. Połówkę papryki oczyść z pestek, strączek opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Cebulkę dymkę razem z szczypiorkiem umyj, osusz i drobno pokrój. Żółty ser potnij na kawałeczki. Jajka wbij do miseczki. Dodaj śmietanę. Wymieszaj widelcem. 

Do masy jajecznej dołóż paprykę, ser i dymkę. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Po porcji masy jajecznej nalej do wyłożonych tostami wgłębień w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 195°C. Piecz 15 minut. Gotowe muffinki delikatnie wyjmij z formy. Przed podaniem udekoruj, np. posiekaną natką. Muffinki najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje