Pomysły na kolację we dwoje
Zaskocz ukochaną osobę!

Sałatka z polędwiczkami w ziołowym dressingu
Składniki
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 słoik czarnych oliwek
- 1 opakowanie mozzarelli (w kulce)
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół cebuli szalotki
- kilka suszonych pomidorów
- polędwiczki panierowane z kurczaka np. marki Konspol
- dressing
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- liście pietruszki
- gałązka tymianku (lub szczypta suszonego)
Sposób przygotowania
Mix sałat wrzucić do miski. Oliwki i pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę w kostkę i dodać do miski. Szalotkę pokroić w pióra lub drobną kostkę. Polędwiczki z kurczaka pokroić w mniejsze paski, następnie podgrzać na patelni lub w mikrofali zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dressing:
Trzy łyżki oliwy i octu winnego wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane liście ziół, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można użyć także mieszanki suszonych ziół

Paprykowa zapiekanka z gyrosem
Składniki
- opakowanie gyrosa paprykowego z kurczaka np. marki Konspol
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g parmezanu lub mozzarelli w wiórkach
- 2 średniej wielkości pomidory
- garść pokrojonych czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Pieczarki, cebulę i czosnek poszatkować, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gyrosa z kurczaka oraz dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Udekorować na wierzchu plastrami pomidora. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem, całość posypać serem i zapiecz.

Mousaka z curry i mleczkiem koksowym
Składniki
- 3 bakłażany
- 200 g mozzarelli (najlepiej w wiórkach)
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 200 g kiełbasy wiejskiej z kurczaka np. Konspol Natura
- 100 g pomidorów w puszce
- puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki curry
- 3 ząbki czosnku
- 10 g imbiru
- 1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Bakłażany pokroić w długie plastry i zgrillować na patelni z odrobiną oliwy, odłożyć na bok. Imbir i cebulę posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a kiełbasę wiejską z kurczaka w plastry. Wrzucić całość na patelnię, zalać pomidorami z puszki i dusić przez około 10 min, na koniec udekorować posiekaną kolendrą. Na osobnej patelni przesmażyć masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy - plastry bakłażana, sos pomidorowy z warzywami i kiełbasą oraz mozzarella. W ten sposób przygotować trzy warstwy, z czego ostatnią przykryć makaronem, polać sosem kokosowym i posypać większą porcją startego sera. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 15 minut.