Reklama

Reklama

Pomysły na smaczny obiad

Nie tylko pyszne i sycące, ale również zdrowe!

Jarzyny w beszamelu

Składniki

  • 2 brokuły
  • 2 kalafiory
  • sól
  • 40 dag dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Brokuły i kalafiory umyj i podziel na różyczki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut (do miękkości) w temp. 180°C. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do brytfanny, posmarowanej oliwą i oprószonej bułką tartą. 

2. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę. Cały czas mieszając, wlewaj powoli mleko. Gdy powstanie gęsty sos, dodaj starty na tarce ser żółty i parmezan. Przypraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zalej warzywa i piecz 30 minut w temp. 180°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje