Reklama

Reklama

Pomysły na smaczny obiad

Nie tylko pyszne i sycące, ale również zdrowe!

Jarzyny w beszamelu

Składniki

  • 2 brokuły
  • 2 kalafiory
  • sól
  • 40 dag dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Brokuły i kalafiory umyj i podziel na różyczki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut (do miękkości) w temp. 180°C. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do brytfanny, posmarowanej oliwą i oprószonej bułką tartą. 

2. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę. Cały czas mieszając, wlewaj powoli mleko. Gdy powstanie gęsty sos, dodaj starty na tarce ser żółty i parmezan. Przypraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zalej warzywa i piecz 30 minut w temp. 180°C. 

Reklama

Sałatka z buraków

Składniki

  • 4 buraki
  • gorczyca
  • ser feta
  • listki bazylii
  • 20 dag twarożku
  • pół łyżeczki curry

Składniki - sos

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 łyżeczki cytryny
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Poprzedniego dnia buraczki opłucz, włóż do zimnej wody, zagotuj i trzymaj na małym ogniu 40 minut. Wyłącz gaz i odstaw je w wodzie na całą noc. Następnego dnia obierz i pokrój. 

2. Twarożek zmiksuj. Dodaj curry, sól, wymieszaj. Wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj do oliwy, cytryny, cukru. Buraczki posyp gorczycą, ułóż ser feta, twarożek, bazylię. Polej sosem. 

Omlet z warzywami i kapustą

Składniki

  • 70 dag kapusty kiszonej
  • 1,5 łyżki masła
  • sól
  • łyżka cukru
  • 2 cebule
  • 15 dag wędzonego boczku
  • łyżka mąki

Składniki

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 2 papryki
  • 3 pomidory
  • szczypiorek
  • natka

Sposób przygotowania

1. Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem, dodaj pół łyżki masła, sól i cukier. Gotuj 1,5 godziny. Na patelni zrumień posiekane cebule. Połowę dodaj do kapusty, a drugą odłóż. Boczek pokrój i zrumień. Dodaj do kapusty. Pozostałe masło rozpuść, dodaj mąkę, odrobinę wody i przełóż do kapusty. Zagotuj. 

2. Wymieszaj jajka, mleko, sól i pieprz. Roztop łyżkę masła i wylej 1/4 masy jajecznej. Smaż omlety. Papryki, pomidory i szczypiorek poszatkuj, wymieszaj z cebulą. Wyłóż na omletach i zawiń. Udekoruj natką. Podawaj z kapustą. 

Zapiekanka z łososiem

Składniki

  • 80 dag filetu z łososia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • rozmaryn
  • tymianek
  • 1,5 cukinii
  • 2 małe czerwone cebule
  • pomidorki koktajlowe
  • limonka

Sposób przygotowania

1. Łososia umyj i pokrój. Do blendera wlej miód, sos sojowy, sok z cytryny, dodaj obrany imbir i czosnek. Zmiksuj. Przypraw solą, rozmarynem i tymiankiem. Posmaruj łososia połową marynaty. Odstaw na 2 godz. do lodówki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. 

2. Cukinię pokrój w cienkie paski. Cebule pokrój na cząstki, ułóż wokół łososia. Dodaj pomidorki koktajlowe i cząstki limonki. Pędzelkiem posmaruj warzywa pozostałą marynatą. Piecz pod przykryciem 15 minut w temp. 190°C i bez przykrycia 10 minut w temp. 160°C. 

Pappardelle

Składniki

  • 15 dag pancetty lub boczku wędzonego
  • cebula
  • 50 dag szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka w proszku
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • 5 dag parmezanu
  • 50 dag makaronu pappardelle
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania

1. Pancettę lub boczek posiekaj w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu zrumień posiekaną drobno cebulę. Dodaj szpinak i pokrojony w kostkę czosnek. Duś pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką w proszku. Dodaj śmietanę i usmażony wcześniej boczek. 

2. Parmezan pokrusz drobno i dodaj do szpinaku. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przecedź na sicie i wymieszaj z sosem szpinakowym. Podawaj z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami.

Pomidory z mięsem i serem

Składniki

  • 8 pomidorów
  • sól
  • olej
  • cebula
  • 50 dag mięsa mielonego
  • pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 10 dag sera żółtego
  • bazylia

Sposób przygotowania

1. Z pomidorów odetnij górę i wydrąż środki. Oprósz solą. Zrumień cebulę. Dodaj mięso, miąższ z pomidorów, smaż. Przypraw solą, pieprzem, mieszanką do gyrosa, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem. 

2. Dodaj cukier, masło i śmietanę. Wlej przecier pomidorowy. Z pomidorów odlej sok i napełnij mięsem. Posyp startym serem żółtym i przykryj odciętym czubkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp bazylią. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje