Pomysły na smaczny obiad
Nie tylko pyszne i sycące, ale również zdrowe!
1. Brokuły i kalafiory umyj i podziel na różyczki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut (do miękkości) w temp. 180°C. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do brytfanny, posmarowanej oliwą i oprószonej bułką tartą.
2. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę. Cały czas mieszając, wlewaj powoli mleko. Gdy powstanie gęsty sos, dodaj starty na tarce ser żółty i parmezan. Przypraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zalej warzywa i piecz 30 minut w temp. 180°C.
1. Poprzedniego dnia buraczki opłucz, włóż do zimnej wody, zagotuj i trzymaj na małym ogniu 40 minut. Wyłącz gaz i odstaw je w wodzie na całą noc. Następnego dnia obierz i pokrój.
2. Twarożek zmiksuj. Dodaj curry, sól, wymieszaj. Wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj do oliwy, cytryny, cukru. Buraczki posyp gorczycą, ułóż ser feta, twarożek, bazylię. Polej sosem.
1. Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem, dodaj pół łyżki masła, sól i cukier. Gotuj 1,5 godziny. Na patelni zrumień posiekane cebule. Połowę dodaj do kapusty, a drugą odłóż. Boczek pokrój i zrumień. Dodaj do kapusty. Pozostałe masło rozpuść, dodaj mąkę, odrobinę wody i przełóż do kapusty. Zagotuj.
2. Wymieszaj jajka, mleko, sól i pieprz. Roztop łyżkę masła i wylej 1/4 masy jajecznej. Smaż omlety. Papryki, pomidory i szczypiorek poszatkuj, wymieszaj z cebulą. Wyłóż na omletach i zawiń. Udekoruj natką. Podawaj z kapustą.
1. Łososia umyj i pokrój. Do blendera wlej miód, sos sojowy, sok z cytryny, dodaj obrany imbir i czosnek. Zmiksuj. Przypraw solą, rozmarynem i tymiankiem. Posmaruj łososia połową marynaty. Odstaw na 2 godz. do lodówki. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. Cukinię pokrój w cienkie paski. Cebule pokrój na cząstki, ułóż wokół łososia. Dodaj pomidorki koktajlowe i cząstki limonki. Pędzelkiem posmaruj warzywa pozostałą marynatą. Piecz pod przykryciem 15 minut w temp. 190°C i bez przykrycia 10 minut w temp. 160°C.
1. Pancettę lub boczek posiekaj w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu zrumień posiekaną drobno cebulę. Dodaj szpinak i pokrojony w kostkę czosnek. Duś pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką w proszku. Dodaj śmietanę i usmażony wcześniej boczek.
2. Parmezan pokrusz drobno i dodaj do szpinaku. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przecedź na sicie i wymieszaj z sosem szpinakowym. Podawaj z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami.
1. Z pomidorów odetnij górę i wydrąż środki. Oprósz solą. Zrumień cebulę. Dodaj mięso, miąższ z pomidorów, smaż. Przypraw solą, pieprzem, mieszanką do gyrosa, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem.
2. Dodaj cukier, masło i śmietanę. Wlej przecier pomidorowy. Z pomidorów odlej sok i napełnij mięsem. Posyp startym serem żółtym i przykryj odciętym czubkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp bazylią. Piecz 30 minut w temp. 180°C.