Pomysły na smaczny obiad
Nie tylko pyszne i sycące, ale również zdrowe!

Jarzyny w beszamelu
Składniki
- 2 brokuły
- 2 kalafiory
- sól
- 40 dag dyni
- 2 łyżki oliwy
- łyżka bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- 15 dag sera żółtego
- 2 łyżki startego parmezanu
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Brokuły i kalafiory umyj i podziel na różyczki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut (do miękkości) w temp. 180°C. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do brytfanny, posmarowanej oliwą i oprószonej bułką tartą.
2. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę. Cały czas mieszając, wlewaj powoli mleko. Gdy powstanie gęsty sos, dodaj starty na tarce ser żółty i parmezan. Przypraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zalej warzywa i piecz 30 minut w temp. 180°C.

Sałatka z buraków
Składniki
- 4 buraki
- gorczyca
- ser feta
- listki bazylii
- 20 dag twarożku
- pół łyżeczki curry
- sos
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 łyżeczki cytryny
- szczypta cukru
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Poprzedniego dnia buraczki opłucz, włóż do zimnej wody, zagotuj i trzymaj na małym ogniu 40 minut. Wyłącz gaz i odstaw je w wodzie na całą noc. Następnego dnia obierz i pokrój.
2. Twarożek zmiksuj. Dodaj curry, sól, wymieszaj. Wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj do oliwy, cytryny, cukru. Buraczki posyp gorczycą, ułóż ser feta, twarożek, bazylię. Polej sosem.

Omlet z warzywami i kapustą
Składniki
- 70 dag kapusty kiszonej
- 1,5 łyżki masła
- sól
- łyżka cukru
- 2 cebule
- 15 dag wędzonego boczku
- łyżka mąki
- 8 jajek
- 8 łyżek mleka
- sól
- pieprz
- 4 łyżki masła
- 2 papryki
- 3 pomidory
- szczypiorek
- natka
Sposób przygotowania
1. Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem, dodaj pół łyżki masła, sól i cukier. Gotuj 1,5 godziny. Na patelni zrumień posiekane cebule. Połowę dodaj do kapusty, a drugą odłóż. Boczek pokrój i zrumień. Dodaj do kapusty. Pozostałe masło rozpuść, dodaj mąkę, odrobinę wody i przełóż do kapusty. Zagotuj.
2. Wymieszaj jajka, mleko, sól i pieprz. Roztop łyżkę masła i wylej 1/4 masy jajecznej. Smaż omlety. Papryki, pomidory i szczypiorek poszatkuj, wymieszaj z cebulą. Wyłóż na omletach i zawiń. Udekoruj natką. Podawaj z kapustą.

Zapiekanka z łososiem
Składniki
- 80 dag filetu z łososia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- rozmaryn
- tymianek
- 1,5 cukinii
- 2 małe czerwone cebule
- pomidorki koktajlowe
- limonka
Sposób przygotowania
1. Łososia umyj i pokrój. Do blendera wlej miód, sos sojowy, sok z cytryny, dodaj obrany imbir i czosnek. Zmiksuj. Przypraw solą, rozmarynem i tymiankiem. Posmaruj łososia połową marynaty. Odstaw na 2 godz. do lodówki. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. Cukinię pokrój w cienkie paski. Cebule pokrój na cząstki, ułóż wokół łososia. Dodaj pomidorki koktajlowe i cząstki limonki. Pędzelkiem posmaruj warzywa pozostałą marynatą. Piecz pod przykryciem 15 minut w temp. 190°C i bez przykrycia 10 minut w temp. 160°C.

Pappardelle
Składniki
- 15 dag pancetty lub boczku wędzonego
- cebula
- 50 dag szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka w proszku
- łyżka śmietany 18 proc.
- 5 dag parmezanu
- 50 dag makaronu pappardelle
- 2 pomidory
Sposób przygotowania
1. Pancettę lub boczek posiekaj w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu zrumień posiekaną drobno cebulę. Dodaj szpinak i pokrojony w kostkę czosnek. Duś pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką w proszku. Dodaj śmietanę i usmażony wcześniej boczek.
2. Parmezan pokrusz drobno i dodaj do szpinaku. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przecedź na sicie i wymieszaj z sosem szpinakowym. Podawaj z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami.

Pomidory z mięsem i serem
Składniki
- 8 pomidorów
- sól
- olej
- cebula
- 50 dag mięsa mielonego
- pieprz
- przyprawa do gyrosa
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- łyżka śmietany 18 proc.
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 10 dag sera żółtego
- bazylia
Sposób przygotowania
1. Z pomidorów odetnij górę i wydrąż środki. Oprósz solą. Zrumień cebulę. Dodaj mięso, miąższ z pomidorów, smaż. Przypraw solą, pieprzem, mieszanką do gyrosa, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem.
2. Dodaj cukier, masło i śmietanę. Wlej przecier pomidorowy. Z pomidorów odlej sok i napełnij mięsem. Posyp startym serem żółtym i przykryj odciętym czubkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp bazylią. Piecz 30 minut w temp. 180°C.