Pomysły na śniadanie, obiad i kolację
Proste, smaczne i sycące. Domownicy będą zachwyceni!
Tosty z tuńczykiem i ogórkiem
Sposób przygotowania
1. Miękkie masło wymieszaj z solą, czosnkiem granulowanym, słodką i ostrą papryką w proszku. Tuńczyka osącz z zalewy i wymieszaj z majonezem, posiekanym drobno szczypiorkiem i pieprzem. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Na chlebie tostowym ułóż liście szpinaku i pokrojone w plasterki ogórki.
2. Posmaruj pastą z tuńczyka. Dodaj obrane i pokrojone w cienkie plastry awokado. Przykryj kromką chleba tostowego i posmaruj wierzch przyprawionym masłem. Ułóż kanapki na grillu elektrycznym, zaciśnij i piecz około 3 minuty. Podawaj od razu np. z sałatką z ogórków małosolnych.
Brukselka z boczkiem
Sposób przygotowania
Brukselkę umyj i obierz z wierzchnich liści. Ugotuj w osolonym wrzątku. Miękką odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Plasterki boczku pokrój w cienkie paseczki. 2 Zrumień na patelni i zdejmij z ognia. Na rozgrzanym maśle usmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj bułkę tartą, boczek i ugotowaną brukselkę. Przypraw solą, cukrem i słodką papryką w proszku. Wymieszaj, smaż krótką chwilę.
Wołowina z pietruszką na grillowanej cukinii
Sposób przygotowania
1. Mięso dopraw solą, pieprzem, kminem, przyprawą do gyrosa, papryką i czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Dodaj do mięsa ze startą na tarce marchewką. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, smaż. Zalej wodą i dodaj nieco posiekanej natki. Duś 20 minut.
2. Cukinię pokrój. W miseczce wymieszaj oliwę, olej, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wysmaruj plastry cukinii przy pomocy pędzelka. Ułóż na blasze, wyściełanej papierem i piecz do miękkości w temp. 180°C. Podawaj z mięsem, posypane resztą natki pietruszki.
Pierogi z kapustą
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z solą, wodą i masłem. Zagnieć ciasto i odstaw, przykryte ściereczką. Kapustę obierz z wierzchnich liści. Włóż do wrzątku i gotuj 30 minut.Ostudzoną poszatkuj. Zrumień cebule, połowę odłóż. Do reszty dodaj kapustę, sól i pieprz. Smaż.
2. Kapustę ostudź, wymieszaj z rozdrobnionym twarogiem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, ułóż farsz i zlep brzegi. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Boczek pokrój drobno i zrumień na patelni. Dodaj odłożoną cebulę. Podawaj z pierogami. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Papryka po grecku
Sposób przygotowania
1. Z papryk odkrój czubki i wydrąż gniazda nasienne. Kaszę ugotuj. Zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, posiekany drobno bakłażan i cukinie. Smaż do miękkości, mieszając.
2. Wsyp ugotowaną kaszę i zalej przecierem pomidorowym. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, cynamonem i ziołami greckimi. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś 5 minut. Papryki napełnij farszem. Przykryj odciętymi wcześniej czubkami. Ułóż w garnku, zalej bulionem, dodaj masło. Gotuj pod przykryciem 60 minut. Posyp natką.
Gnocchi z pomidorami
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Dodaj sól, pieprz, przesianą mąkę i roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj wałeczki, pokrój w poprzek. Każdy kawałek zgnieć lekko widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
2. Na oliwie zrumień cebulę, posiekaną marchewkę i czosnek. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz listki bazylii. Przypraw, zmiksuj. Polej sosem kluski, podawaj z fasolką i oregano.