Pomysły na śniadanie, obiad i kolację
Proste, smaczne i sycące. Domownicy będą zachwyceni!

Tosty z tuńczykiem i ogórkiem
Składniki
- 2 łyżki masła
- sól
- czosnek granulowany
- słodka i ostra papryka w proszku
- tuńczyk w puszce
- 2 łyżki majonezu
- posiekany szczypiorek
- pieprz
- 3 suszone pomidory
- 8 kromek chleba tostowego
- kilka listków szpinaku baby
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 awokado
Sposób przygotowania
1. Miękkie masło wymieszaj z solą, czosnkiem granulowanym, słodką i ostrą papryką w proszku. Tuńczyka osącz z zalewy i wymieszaj z majonezem, posiekanym drobno szczypiorkiem i pieprzem. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Na chlebie tostowym ułóż liście szpinaku i pokrojone w plasterki ogórki. 2. Posmaruj pastą z tuńczyka. Dodaj obrane i pokrojone w cienkie plastry awokado. Przykryj kromką chleba tostowego i posmaruj wierzch przyprawionym masłem. Ułóż kanapki na grillu elektrycznym, zaciśnij i piecz około 3 minuty. Podawaj od razu np. z sałatką z ogórków małosolnych.

Brukselka z boczkiem
Składniki
- 40 dag brukselki
- sól
- 15 dag boczku wędzonego w plastrach
- 2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- cebula
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania
Brukselkę umyj i obierz z wierzchnich liści. Ugotuj w osolonym wrzątku. Miękką odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Plasterki boczku pokrój w cienkie paseczki. 2 Zrumień na patelni i zdejmij z ognia. Na rozgrzanym maśle usmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj bułkę tartą, boczek i ugotowaną brukselkę. Przypraw solą, cukrem i słodką papryką w proszku. Wymieszaj, smaż krótką chwilę.

Wołowina z pietruszką na grillowanej cukinii
Składniki
- 60 dag mielonej wołowiny
- sól
- pieprz
- kmin
- przyprawa do gyrosa
- ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- cebula
- marchewka
- olej
- szklanka wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- cukinia
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Mięso dopraw solą, pieprzem, kminem, przyprawą do gyrosa, papryką i czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Dodaj do mięsa ze startą na tarce marchewką. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, smaż. Zalej wodą i dodaj nieco posiekanej natki. Duś 20 minut. 2. Cukinię pokrój. W miseczce wymieszaj oliwę, olej, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wysmaruj plastry cukinii przy pomocy pędzelka. Ułóż na blasze, wyściełanej papierem i piecz do miękkości w temp. 180°C. Podawaj z mięsem, posypane resztą natki pietruszki.

Pierogi z kapustą
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- szklanka gorącej wody
- łyżka masła
- farsz
- młoda kapusta
- 3 cebule
- sól
- pieprz
- 25 dag tłustego twarogu
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z solą, wodą i masłem. Zagnieć ciasto i odstaw, przykryte ściereczką. Kapustę obierz z wierzchnich liści. Włóż do wrzątku i gotuj 30 minut.Ostudzoną poszatkuj. Zrumień cebule, połowę odłóż. Do reszty dodaj kapustę, sól i pieprz. Smaż. 2. Kapustę ostudź, wymieszaj z rozdrobnionym twarogiem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, ułóż farsz i zlep brzegi. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Boczek pokrój drobno i zrumień na patelni. Dodaj odłożoną cebulę. Podawaj z pierogami. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Papryka po grecku
Składniki
- 8 czerwonych papryk
- szklanka kaszy pęczak
- sól
- olej
- cebula
- 6 pieczarek
- bakłażan
- 2 cukinie
- szklanka przecieru pomidorowego
- pieprz
- czosnek granulowany, szczypta cynamonu
- zioła greckie
- 2 ząbki czosnku
- szklanka bulionu
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Z papryk odkrój czubki i wydrąż gniazda nasienne. Kaszę ugotuj. Zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj pokrojone w plastry pieczarki, posiekany drobno bakłażan i cukinie. Smaż do miękkości, mieszając. 2. Wsyp ugotowaną kaszę i zalej przecierem pomidorowym. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, cynamonem i ziołami greckimi. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś 5 minut. Papryki napełnij farszem. Przykryj odciętymi wcześniej czubkami. Ułóż w garnku, zalej bulionem, dodaj masło. Gotuj pod przykryciem 60 minut. Posyp natką.

Gnocchi z pomidorami
Składniki
- 1,2 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- szklanka mąki
- jajko
- cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- listki bazylii
- oregano
- fasolka szparagowa
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Dodaj sól, pieprz, przesianą mąkę i roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj wałeczki, pokrój w poprzek. Każdy kawałek zgnieć lekko widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia. 2. Na oliwie zrumień cebulę, posiekaną marchewkę i czosnek. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz listki bazylii. Przypraw, zmiksuj. Polej sosem kluski, podawaj z fasolką i oregano.