Popisowe dania gwiazd
Boeuf Stroganowa przyrządza żona Marcina Dańca. Popisowe danie Beaty Kozidrak to indyk pieczony z owocami.
"Żona przygotuje mi Boeuf Stroganowa, z kawałkami wołowiny cienkimi jak banknoty" - opowiada Daniec. Nie zdradza przepisu, bowiem otrzymał go od znanego w Gdańsku restauratora Szydłowskiego.
Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. To polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych.
Popisowe danie Beaty Kozidrak, pierwszej damy polskiej muzyki pop, to indyk pieczony z owocami - zdradza Andrzej Pietras, menedżer grupy Bajm, prywatnie mąż piosenkarki. Najprościej możemy przyrządzić go tak: pieczemy indyka, dodajemy śliwki i morele, upieczone mięso kroimy w plastry i posypujemy owocami. Można podawać z ziemniakami lub z żurawiną.