Por - zimowa bomba witaminowa!
Czy wiesz o nim wszystko?
1. Por obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Działa uodparniająco i bakteriobójczo. Ma ostry smak więc może zastąpić cebulę.
2. Pory można smażyć, dusić, gotować i zapiekać. Są smacznym dodatkiem do zup, sosów oraz tart. Pysznie smakują faszerowane mięsem, duszone na maśle a także zapiekane pod beszamelem.
3. Por ugotowany w mleku to świetny środek odkażający, a zarazem naturalny opatrunek. Po odcedzeniu i przestudzeniu przykładaj liście na stany zapalne skóry lub poparzenia, by przyspieszyć gojenie tych miejsc.
4. Najdelikatniejsze są jasne części pora. Po posiekaniu dodaje się je do sałatek i surówek. Zielone liście mają więcej olejków eterycznych, przez co są ostrzejsze i z powodzeniem zastępują cebulę.
5. Por najlepiej przechowywać w chłodnym i niezbyt suchym miejscu. Bez wilgoci liście tego warzywa szybko zwiędną. W lodówce nie należy układać go natomiast w pobliżu produktów, które chłoną inne zapachy.