Pora na pora w nowej odsłonie
- Są łatwe do zrobienia, a przy okazji przepyszne. Mają smak... wakacji. Zwłaszcza, jeśli podasz je z sosem jogurtowo-miętowym, takim jak w Grecji - tymi słowami kucharz Pascal Brodnicki zachęca do zrobienia placków z pora.
Pora nie trzeba nikomu przedstawiać, każdy doskonale zna smakowe zalety tego warzywa. Znany był już w starożytności, obecny był również w Egipcie, jednak dopiero we Francji zdobył największą popularność. W postaci zapiekanej w różnych sosach i posypany świeżym parmezanem podbił serca Europejczyków - po obróbce termicznej jego smak staje się bardziej subtelny i wyrafinowany.
Por w podłużnej, białej cebulce i długich zielonych liściach zawiera sole mineralne, witaminy i olejki eteryczne. Razem z czosnkiem i cebulą tworzy trio najpopularniejszych dodatków kulinarnych na świecie.
Kolejna kulinarna odsłona pora poniżej - tym razem w formie smażonych placuszków.
Do przygotowania potrawy potrzeba: 40 g masła, 40 g orzeszków piniowych, 1-2 pory (tylko biała część) pokrojone w paseczki, 100 g kiełków słonecznika, 3 całe jajka i 1 żółtko, 80 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, 5-6 łyżek mąki kukurydzianej, 1 łyżka oleju arachidowego, 75 g startego parmezanu oraz oliwa do smażenia.
Na dużej patelni podgrzewamy masło i podsmażamy orzeszki pinii. Następnie dodajemy pory, solimy i dorzucamy kiełki. Całość smażymy ok. minuty. Jajka i żółtko roztrzepujemy w miseczce, mieszamy ze śmietaną i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i olej, następnie łączymy z przestudzonymi porami, orzeszkami i kiełkami. Dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżką nakładamy placuszki, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Składniki na sos: kubeczek jogurtu, kilka pokrojonych listków mięty i bazylii, sól, pieprz oraz szczypta chili. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do placuszków.