Poradnik nowoczesnej kuchni Darii Ładochy: Banan albo chia zamiast jajka
Daria Ładocha podpowiada nie tylko, jak gotować sprawnie, ale i sprytnie. I tak np. jaja proponuje zastąpić bananem albo nasionami chia, a odpadaniu panierki podczas smażenia kotletów - jak przekonuje - zapobiegnie wcześniejsze wstawienie ich do lodówki...
Jak przyznała w jednym z wywiadów dla PAP Life Daria Ładocha, jeśli chodzi o zaoszczędzenie czasu spędzanego na gotowaniu w kuchni, nie jest ona zwolenniczką gotowania większych ilości jedzenia i mrożenia ich na zapas. "Moja kuchnia zajmuje tak mało czasu, a że w domu lubimy jeść świeże rzeczy, więc wypracowałam metody i patenty na to, żeby gotowanie zamknęło się w kwadransie" - przekonuje.
W swojej najnowszej książce "Nowoczesna kuchnia polska" Ładocha zdradza wiele trików, które pozwolą sprawnie i sprytnie "uwinąć się" w kuchni, a także takie, których zastosowania okazują się być zaskakujące...
Zaczynając od mrożonek, jeśli pilnie potrzebujesz rozmrozić rybę, wstaw ją do naczynia z mlekiem albo woda gazowaną - radzi. Ryby i kotlety schabowe zawsze smaż na patelni bez przykrycia. Co ciekawe, autorka przekonuje, że odpadaniu panierki podczas smażenia kotletów zapobiegnie wcześniejsze wstawienie ich do lodówki lub dodanie łyżki oliwy z oliwek do roztrzepanego jajka.
Z kolei jajka w potrawach Ładocha sugeruje zastąpić bananem, nasionami chia lub roztworem z siemienia lnianego. Z kolei aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki ciasta radzi przechowywać w temperaturze pokojowej, masło utrzeć z cukrem na jasnożółty puch, a mąki - przesiać.
Na koniec rada autorki, jak przygotować wegańską bitą śmietanę. Wystarczy mleko kokosowe umieścić w lodówce na kilka godzin i... "Po otwarciu puszki w mleku powinna się oddzielić tłusta część od wody. Wyjmij gęstą zawartość puszki i ubijaj z dodatkiem syropu z agawy" - zdradza Ładocha. (PAP Life)
autorka: Paulina Persa