Porowa z boczkiem
Cebulę pokrój w kostkę, pory w plastry.
Składniki dla 4 osób:
- 3 pory
- 2 cebule
- włoszczyzna
- 15 dag boczku (w plastrach)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- szczypta słodkiej papryki
- pół szklanki białego półsłodkiego wina
- 15 dag sera gouda
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1,5 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w kostkę, pory w plastry. W garnku rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj pora, smaż 5 minut. Do warzyw wlej 1,5 l wody i wino. Włóż pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe, przypraw solą i pieprzem. Gotuj 40 minut.
2. Usmaż plastry boczku posypane papryką. Wywar ostudź, zmiksuj, podgrzej. Upraż pestki dyni, zetrzyj ser, na talerzu zalej zupą. Udekoruj odrobiną śmietany, plastrami boczku i pestkami dyni.
Czas przygotowania: ok. 50 minut