Porowa z czosnkowymi grzankami
Zagęszczona serkiem topionym

Składniki
- 4–5 dużych porów
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 15 dag serka topionego,
- 1/3 szkl. śmietany
- 12 proc.
- 4 kromki pszennego pieczywa
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do skropienia chleba
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania
1. Pory oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę oraz pory. Smaż 2 minuty. Następnie oprósz je mąką i zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8 minut. Zmiksuj na gładko. 2. Dołóż serek topiony. Podgrzewaj, aż się całkowicie rozpuści. Potem wlej śmietanę. Zupę wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba skrop oliwą. Natrzyj roztartym czosnkiem. Włóż na patelnię i zrumień z obu stron. Zupę podawaj z grzankami.