Porowa z czosnkowymi grzankami

Zagęszczona serkiem topionym

Składniki

  • 4–5 dużych porów
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 15 dag serka topionego,
  • 1/3 szkl. śmietany
  • 12 proc.
  • 4 kromki pszennego pieczywa
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do skropienia chleba
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Pory oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę oraz pory. Smaż 2 minuty. Następnie oprósz je mąką i zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8 minut. Zmiksuj na gładko. 

2. Dołóż serek topiony. Podgrzewaj, aż się całkowicie rozpuści. Potem wlej śmietanę. Zupę wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba skrop oliwą. Natrzyj roztartym czosnkiem. Włóż na patelnię i zrumień z obu stron. Zupę podawaj z grzankami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje