Reklama

Reklama

Portugalskie babeczki

Nie musisz jechać do Portugalii, aby ich zasmakować. Przedstawiamy prosty przepis na wyśmienite i niepowtarzalne babeczki!

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 2 płaty ciasta franc.
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. wody
  • 3 łyżki mąki
  • laska cynamonu
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. Mąkę, ekstrakt i 1/4 szklanki mleka wymieszaj rózgą kuchenną. Resztę mleka zagotuj. Gorącym zalej rozprowadzoną mąkę i wymieszaj rózgą. Zagotuj wodę z laską cynamonu i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika i mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści. Wyjmij laskę, a syrop wlej do mleka z mąką i wymieszaj. Roztrzep żółtka i połącz z masą. Przelej do garnka i zagotuj. Odstaw. 

2. Ciasto podziel na 12 części. Każdą wylep dno i boki formy na babeczki. Napełnij kremem do 3/4. Piecz 15 minut w temp. 240°C. Oprósz cukrem pudrem. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje