Portugalskie babeczki
Nie musisz jechać do Portugalii, aby ich zasmakować. Przedstawiamy prosty przepis na wyśmienite i niepowtarzalne babeczki!

Składniki
- 2 płaty ciasta franc.
- 5 żółtek
- 1 szkl. mleka
- 1/3 szkl. cukru
- 2/3 szkl. wody
- 3 łyżki mąki
- laska cynamonu
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- cukier puder
12 sztuk
Sposób przygotowania
1. Mąkę, ekstrakt i 1/4 szklanki mleka wymieszaj rózgą kuchenną. Resztę mleka zagotuj. Gorącym zalej rozprowadzoną mąkę i wymieszaj rózgą. Zagotuj wodę z laską cynamonu i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika i mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści. Wyjmij laskę, a syrop wlej do mleka z mąką i wymieszaj. Roztrzep żółtka i połącz z masą. Przelej do garnka i zagotuj. Odstaw. 2. Ciasto podziel na 12 części. Każdą wylep dno i boki formy na babeczki. Napełnij kremem do 3/4. Piecz 15 minut w temp. 240°C. Oprósz cukrem pudrem.