Portugalskie ciasto kokosowo-bananowe
Z bitą śmietaną.
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 2 banany
- 100 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki likieru kokosowego
- 250 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
2 jajka rozdzielić. Masło, cukier i opakowanie cukru waniliowego utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodać 2 jajka i 2 żółtka. Mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Dodać pokrojonego w kawałki banana.
Białka ubić, dodając cukier puder. Dodać 125 g wiórków kokosowych i likier.
1/3 ciasta nałożyć do natłuszczonej formy. Nałożyć masę kokosową i resztę ciasta. Piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Lekko przestudzić i wybić z formy. Śmietanę ubić, dodając opakowanie cukru waniliowego. Ciasto posmarować bitą śmietaną, posypać kokosem i dekorować plasterkami banana.