Portugalskie ciasto kokosowo-bananowe

Z bitą śmietaną.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 2 banany
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 250 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

2 jajka rozdzielić. Masło, cukier i opakowanie cukru waniliowego utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodać 2 jajka i 2 żółtka. Mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Dodać pokrojonego w kawałki banana.

Białka ubić, dodając cukier puder. Dodać 125 g wiórków kokosowych i likier.

1/3 ciasta nałożyć do natłuszczonej formy. Nałożyć masę kokosową i resztę ciasta. Piec w 175 st. C  przez 50-60 minut. Lekko przestudzić i wybić  z formy. Śmietanę ubić, dodając opakowanie cukru waniliowego. Ciasto posmarować bitą śmietaną, posypać kokosem i dekorować plasterkami banana.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas