Portugalskie krokiety z dorsza

Kuchnie świata na świątecznym stole.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 25 dag filetów z dorsza,
- 40 dag ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 łyżki posiekanej natki,
- 50 ml porto,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka przyprawy do ryb,
- 2 jajka, - 2 łyżki oliwy,
- olej do smażenia,
- mąka do oprószenia krokietów

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Ugotuj w mundurkach w posolonej wodzie (około 25 minut). Następnie odcedź, przestudź, obierz z łupinek.

2. Filety z dorsza opłucz, osusz, papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Włóż rybę i usmaż na złoty kolor z obu stron. Wystudź.

3. Cebulę obierz, grubo posiekaj, usmaż na szklisto na drugiej łyżce rozgrzanej oliwy. Usmażoną rybę, ziemniaki i cebulę zmiel. Dolej porto. Do tego dołóż jajka, natkę i przyprawę do ryb. Masę starannie wymieszaj. Za pomocą 2 łyżek formuj owalne krokiety. Obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Przygotowanie 55 minut
Porcja 80 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas