Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką ciasteczkową i szynką parmeńską
Umyte i oczyszczone pory kroimy wzdłuż na pół i obsmażamy na maśle.
Składniki na 8-10 porcji:
- 4 pory (tylko białe części)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
- 100 ml miodu pitnego
- 100 g szynki parmeńskiej
- 100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Extra grube (1 opakowanie)
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone pory kroimy wzdłuż na pół i obsmażamy na maśle ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie oprószamy tymiankiem, zalewamy miodem pitnym, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 minut, aż miód się zredukuje, tworząc gęsty sos. Pory studzimy w sosie. Każdy kawałek kładziemy na plastrze szynki parmeńskiej, zawijamy, następnie kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Zanurzamy w pozostałym z duszenia sosie i pokruszonych herbatnikach Jutrzenka Petit Beurre Extra grube.
Czas przygotowania: ok. 60 minut