Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką ciasteczkową i szynką parmeńską

Umyte i oczyszczone pory kroimy wzdłuż na pół i obsmażamy na maśle.

Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką i szynką parmeńską
Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką i szynką parmeńskąmateriały prasowemateriały prasowe

Składniki na 8-10 porcji:

  • 4 pory (tylko białe części)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
  • 100 ml miodu pitnego
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Extra grube (1 opakowanie)  

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone pory kroimy wzdłuż na pół i obsmażamy na maśle ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie oprószamy tymiankiem, zalewamy miodem pitnym, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 minut, aż miód się zredukuje, tworząc gęsty sos. Pory studzimy w sosie. Każdy kawałek kładziemy na plastrze szynki parmeńskiej, zawijamy, następnie kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Zanurzamy w pozostałym z duszenia sosie i pokruszonych herbatnikach Jutrzenka Petit Beurre Extra grube.
Czas przygotowania: ok. 60 minut

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas