Pory w cieście francuskim
Pyszne ciasto z porami i szynką podawane na gorąco.

Składniki na 4-6 osób:
- 1 opakowanie głęboko zmrożonego ciasta francuskiego (450 g.), - 1 kg porów, - 4 plastry ananasa (z puszki), - 3 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 250 g gotowanej szynki, - 100 g. sera Gouda, - 1 żółtko, - 2 łyżki mleka, - maka do podsypywania
Przygotowanie:
Ciasto zostawić na posypanej mąką stolnicy do rozmrożenia. Pory umyć i pokroić w cienkie krążki. Ananasa pokroić na małe kawałeczki. Olej rozgrzać na patelni. Pory przesmażyć przez 8 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać pokrojonego ananasa i pozostawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na grubej tarce. Trzy kawałki ciasta ułożyć jeden przy drugim i rozwałkować na krążek o średnicy ok. 30 cm i włożyć do formy o średnicy 26 cm. Wykładając dno i boki formy. Ciasto nakłuwać widelcem. Kolejne dwa kawałki ciasta położyć razem i rozwałkować na krążek. Połowę porów włożyć do formy, na to wsypać szynkę a następnie ser. W kolejnej warstwie dać resztę porów. Przykryć drugim krążkiem i skleić brzegi. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paski, którymi udekorować wierzch ciasta. Zmieszać żółtko z mlekiem i posmarować tą mieszanką ciasto. Ciasto wstawić na spód rozgrzanego piekarnika i piec w 200 st. C przez 25 minut, a następnie przełożyć do górnej części piekarnika i piec jeszcze 20-25 minut. Podawać na gorąco. Czas przygotowania: 1,5 godz. Porcja: 3190 kJ/ 760 kcal.