Porzeczkowy keks

Smaczny i aromatyczny!

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1/2 szkl. musu jabłkowego (niesłodzonego)
  • 1/2 szkl. miodu,
  • 1 szkl. mleka migdałowego albo sojowego
  • 1 i 1/2 szkl. czerwonych porzeczek (oderwanych od gałązek),
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

1. Do miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj sodę oczyszczoną i skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszaj. W drugiej miseczce połącz mus jabłkowy z mlekiem i miodem. Sypkie składniki porcjami dodaj do płynnych. Całość szybko wymieszaj mikserem. Dodaj porzeczki, przemieszaj ciasto łyżką. 

2. Foremkę (25 x 12 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wierzch wygładź i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 50 minut. Wyjmij z foremki. Wystudź na kratce kuchennej. Udekoruj, np. gałązkami porzeczek.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje