Porzeczkowy keks
Smaczny i aromatyczny!

Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1/2 szkl. musu jabłkowego (niesłodzonego)
- 1/2 szkl. miodu,
- 1 szkl. mleka migdałowego albo sojowego
- 1 i 1/2 szkl. czerwonych porzeczek (oderwanych od gałązek),
- 4 łyżki płatków migdałowych
14 porcji
Sposób przygotowania
1. Do miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj sodę oczyszczoną i skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszaj. W drugiej miseczce połącz mus jabłkowy z mlekiem i miodem. Sypkie składniki porcjami dodaj do płynnych. Całość szybko wymieszaj mikserem. Dodaj porzeczki, przemieszaj ciasto łyżką. 2. Foremkę (25 x 12 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wierzch wygładź i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 50 minut. Wyjmij z foremki. Wystudź na kratce kuchennej. Udekoruj, np. gałązkami porzeczek.