Składniki na 6 porcji: - 1 kg kwaszonej kapusty, - 5 dag grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków), - 10 dag masła, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Grzyby umyć, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. 2. Posiekać kwaszoną kapustę, włożyć do rondla, zalać taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień. Gotować około 30 minut bez przykrycia. 3. Namoczone grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły. Wlać razem z wywarem do kapusty, gotować razem, aż grzyby i kapusta będą miękkie. 4. Odparować nadmiar soku, wlać stopione i lekko przyrumienione masło. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę wymieszać i dusić na małym ogniu jeszcze chwilę