Postny barszcz z domowymi uszkami

Bez tego dania większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Zdradzamy, jak przygotować postny barszcz z uszkami, który będzie zachwycał smakiem.

Postny barszcz z domowymi uszkami
Postny barszcz z domowymi uszkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Grzyby zalej szklanką wody, ugotuj do miękkości. Obierz włoszczyznę i jedną cebulę. Zalej 2 litrami wody. Dodaj listek laurowy, ugotuj wywar. Usuń warzywa. Buraki obierz, zetrzyj na tarce. Wrzuć do wywaru razem z obranym ząbkiem czosnku. Gotuj pół godziny. Przecedź barszcz, dopraw go do smaku solą i pieprzem, dodaj koncentrat i wywar z ugotowanych grzybów.

2. Z mąki, soli oraz połowy szklanki gorącej wody zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na uszka. Obierz, poszatkuj i zeszklij na łyżce oleju drugą cebulę. Dodaj posiekane drobno grzyby. Chwilę smaż razem. Wbij jajko, wymieszaj, przypraw farsz do smaku solą i pieprzem.

3. Przygotowane ciasto cienko rozwałkuj, kieliszkiem wykrój kółeczka. Na każdym ułóż porcję nadzienia. Składaj na pół, szczelnie zlepiaj, a potem formuj uszka. W większym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć uszka. Gotuj minutę od wypłynięcia.

4. Ugotowane uszka wyjmuj łyżką cedzakową. Gorący barszcz rozlej do talerzy lub miseczek. Posyp obficie suszonym majerankiem. Podawaj na stół z uszkami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas