Postny kulebiak
Przepisy tradycyjnej kuchni.

Składniki na 16 porcji:
- 2 szklanki mąki, - łyżeczka cukru, sól, pieprz, - szklanka mleka, 4 dag drożdży, - 2 żółtka, 3 jajka, cebula, - 3 łyżki masła, główka kapusty, - 10 dag suszonych grzybów, - 2-3 jajka na twardo
Przygotowanie:
1. Ciasto: drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Odstawić na 10 minut. Kiedy zaczną pracować, wymieszać z mąką, odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtko i 1 jajko, szczyptę soli i 2 łyżki stopionego masła. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. 2. Farsz: grzyby moczyć przez noc, następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, posiekać. Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać, udusić na maśle. Wymieszać z kapustą. Dusić 10 minut. Dodać posiekane grzyby i 1 surowe jajko. Domieszać posiekane jajka ugotowane na twardo. Przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zawinąć, zalepić. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec godzinę w temp. 180 st. C.