Wykwintny wymiar kalafiorowej. Jak przygotować zupę po belwedersku?

Jak ugotować zupę po belwedersku?
Jak ugotować zupę po belwedersku?123RF/PICSEL

Właściwości kalafiora

  • witaminy z grupy B,
  • błonnik pokarmowy,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • beta-karoten.

Zupa po belwedersku - niezbędne produkty

Kalafior stanowi podstawę zupy po belwedersku
Kalafior stanowi podstawę zupy po belwedersku123RF/PICSEL
  • 600 g świeżego kalafiora
  • 200 g pieczarek
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Gotowanie krok po kroku

  1. Kalafiora myjemy, osuszamy, oczyszczamy z liści i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu aż do miękkości.
  2. Kiedy kalafior się gotuje, myjemy i obieramy pieczarki, a następnie kroimy je na średniej grubości plasterki. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy pieczarki.
  3. Do miękkiego kalafiora dorzucamy podsmażone pieczarki, dolewamy 2 szklanki mleka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
  4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Kiedy będzie już gotowa, dolewamy do niej chochelkę wywaru, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.
  5. W osobnej miseczce roztrzepujemy żółtka z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy do nich odrobinę wywaru, by pomóc im się zahartować. W kolejnym kroku wlewamy je do zupy i chwilę podgrzewamy. Ważne, by na tym etapie już nie gotować zupy.
  6. Gotową zupę belwederską doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Kalafior marynowanyPolsatPolsat