Wykwintny wymiar kalafiorowej. Jak przygotować zupę po belwedersku?

Jak ugotować zupę po belwedersku?
Jak ugotować zupę po belwedersku?123RF/PICSEL

Właściwości kalafiora

Zobacz również:

    • witaminy z grupy B,
    • błonnik pokarmowy,
    • potas,
    • wapń,
    • magnez,
    • żelazo,
    • cynk,
    • miedź,
    • beta-karoten.

    Zupa po belwedersku - niezbędne produkty

    Kalafior stanowi podstawę zupy po belwedersku
    Kalafior stanowi podstawę zupy po belwedersku123RF/PICSEL
    • 600 g świeżego kalafiora
    • 200 g pieczarek
    • 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
    • 2 szklanki mleka
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 płaskie łyżki mąki
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • 3 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku

    Gotowanie krok po kroku

    1. Kalafiora myjemy, osuszamy, oczyszczamy z liści i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu aż do miękkości.
    2. Kiedy kalafior się gotuje, myjemy i obieramy pieczarki, a następnie kroimy je na średniej grubości plasterki. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy pieczarki.
    3. Do miękkiego kalafiora dorzucamy podsmażone pieczarki, dolewamy 2 szklanki mleka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
    4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Kiedy będzie już gotowa, dolewamy do niej chochelkę wywaru, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.
    5. W osobnej miseczce roztrzepujemy żółtka z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy do nich odrobinę wywaru, by pomóc im się zahartować. W kolejnym kroku wlewamy je do zupy i chwilę podgrzewamy. Ważne, by na tym etapie już nie gotować zupy.
    6. Gotową zupę belwederską doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Kalafior marynowanyPolsatPolsat