Wykwintny wymiar kalafiorowej. Jak przygotować zupę po belwedersku?

Połączenie młodego kalafiora oraz przesiąkniętych smakiem masła pieczarek to podstawa udanej zupy po belwedersku. Rzadkiemu wywarowi kremowej konsystencji nadają żółtka oraz biała zasmażka. To ciekawa alternatywa dla typowej i bardzo wodnistej kalafiorowej. Sprawdź, jak przygotować danie w domowej kuchni.

Jak ugotować zupę po belwedersku?
Jak ugotować zupę po belwedersku?123RF/PICSEL

Właściwości kalafiora

Początkowo nazywano go kapustą cypryjską, gdyż kalafior oryginalnie pochodzi z Cypru. Nad jego pojawieniem się w Polsce narosło sporo legend, a jedna z nich mówi o tym, że rozpropagowała go królowa Bona. Kalafior to prawdziwa bomba witaminowa, która odpowiada za dobry stan naszego organizmu. Jego charakterystyczny zapach związany jest z zawartością siarki. Co kryje się w tym smacznym warzywie? Znajdziemy w nim przede wszystkim:

  • witaminy z grupy B,
  • błonnik pokarmowy,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • beta-karoten.

Zupa po belwedersku - niezbędne produkty

Kalafior stanowi podstawę zupy po belwedersku
Kalafior stanowi podstawę zupy po belwedersku123RF/PICSEL

Kremowa konsystencja, wyraźny smak kalafiora wzbogacony posmakiem podsmażonych na maśle pieczarek. Zupa po belwedersku to wyszukany wariant tradycyjnej kalafiorowej. Jej konsystencję dodatkowo podbija mleko i roztrzepane żółtka. To idealna opcja na co dzień oraz jako smaczna niespodzianka dla gości.

Składniki:

  • 600 g świeżego kalafiora
  • 200 g pieczarek
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Gotowanie krok po kroku

  1. Kalafiora myjemy, osuszamy, oczyszczamy z liści i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu aż do miękkości.
  2. Kiedy kalafior się gotuje, myjemy i obieramy pieczarki, a następnie kroimy je na średniej grubości plasterki. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy pieczarki.
  3. Do miękkiego kalafiora dorzucamy podsmażone pieczarki, dolewamy 2 szklanki mleka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
  4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Kiedy będzie już gotowa, dolewamy do niej chochelkę wywaru, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.
  5. W osobnej miseczce roztrzepujemy żółtka z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy do nich odrobinę wywaru, by pomóc im się zahartować. W kolejnym kroku wlewamy je do zupy i chwilę podgrzewamy. Ważne, by na tym etapie już nie gotować zupy.
  6. Gotową zupę belwederską doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas