Potrawka orientalna
Rozsmakuj się w orientalnej kuchni.
- marchew,
- kiełki fasoli mung,
- papryka,
- groch zielony,
- por,
- grzyby chińskie,
groch cukrowy,
- przyprawy ziołowe
Inne potrzebne składniki na 2-3 porcje
- 30 dag filetów z piersi kurczaka,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 2 saszetki mieszanki ryżu dzikiego i basmati,
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie:
Mięso opłukać, pokroić w paseczki. Włożyć do miski, zalać sosem sojowym i 1 łyżką oleju. odstawić na 15 minut. Ryż wrzucić do posolonego wrzątku i gotować około 20 minut. W tym czasie. Rozgrzać 4 łyżki oleju. Wsypać nierozmrożone warzywa. Smażyć 9 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać przyprawę. Wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju, doda- mięso razem z marynatą i smażyć około 8-10 minut. Na półmisek wysypać osączony ryż, obok ułożyć warzywa a na nich mięso kurczaka. Udekorować kolendrą.
Druga opcja:
- 30 dag mrożonych krewetek,
- 2 ząbki czosnku,
- Kilka kropel sosu Tabasco Krewetki wysypać na sito, przelać wrzątkiem i osączyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać krewetki i rozgnieciony czosnek. Smażyć 15 minut. Posolić, przyprawić Tabasco. Krewetki ułożyć na przygotowanych warzywach. Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja zawiera 410 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".