Potrawka z borowikami
Do grzybów można podać grzanki zapiekane z masłem czosnkowym lub z żółtym serem.
- 80 dag borowików lub innych grzybów leśnych,
- 2 pomidory,
- 4 szalotki lub 2 cebule,
- 4 łyżki oliwy,
- natka pietruszki,
- 5 dag masła.
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić z piasku i ściółki leśnej. Umyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, oblać zimną wodą, a następnie zdjąć z nich skórkę. Miąższ pomidorów pokroić w drobną kostkę. Cebulki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dużą patelnię lub do dużego garnka wlać oliwę, lekko podgrzać. Wrzucić cebulkę, podsmażać kilka minut. Następnie dodać grzyby i dusić około 15 minut. Przyprawić, dodać masło, pokrojonego pomidora. Dusić jeszcze około 10 minut. Na koniec posypać potrawę drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać w miseczkach. Porcja - 320 kcal