Potrawka z indyka (po 9. miesiącu)

Dzisiaj mam dla waszych skarbów potrawkę z indyka na zielono. Jest pyszna i na pewno będę ją robiła częściej. Potrawka powinna mieć nieco bardziej stałą konsystencję niż na moim zdjęciu.

Potrawka z indyka
Potrawka z indykaRodzice w kuchni

Składniki:

  • kawałek piersi z indyka
  • garść liści szpinaku
  • 150 g różyczek brokuła
  • łyżeczka (lub dwie) kleiku ryżowego
  • 3 łyżki mleka modyfikowanego (lub zwykłego)
  • pieprz
  • do smaku możesz dodać świeże listki mięty

Sposób przygotowania:

Mięso opłucz, wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości. Zmiksuj je lub drobno posiekaj. Szpinak pokrój w paseczki, a brokuły podziel na mniejsze części. Warzywa wrzuć do rondelka i podduś w małej ilości wody.
Kiedy zmiękną dodaj mięso, wymieszaj, zapraw kleikiem zmieszanym z  odrobiną wody. Całość dopraw pieprzem i posiekanymi listkami ziół. Zdejmij z ognia i przestudź do temperatury 40 stopni C, a następnie dodaj mleko.

Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas