Potrawka z indyka (po 9. miesiącu)
Dzisiaj mam dla waszych skarbów potrawkę z indyka na zielono. Jest pyszna i na pewno będę ją robiła częściej. Potrawka powinna mieć nieco bardziej stałą konsystencję niż na moim zdjęciu.
Składniki:
- kawałek piersi z indyka
- garść liści szpinaku
- 150 g różyczek brokuła
- łyżeczka (lub dwie) kleiku ryżowego
- 3 łyżki mleka modyfikowanego (lub zwykłego)
- pieprz
- do smaku możesz dodać świeże listki mięty
Sposób przygotowania:
Mięso opłucz, wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości. Zmiksuj je lub drobno posiekaj. Szpinak pokrój w paseczki, a brokuły podziel na mniejsze części. Warzywa wrzuć do rondelka i podduś w małej ilości wody.
Kiedy zmiękną dodaj mięso, wymieszaj, zapraw kleikiem zmieszanym z odrobiną wody. Całość dopraw pieprzem i posiekanymi listkami ziół. Zdejmij z ognia i przestudź do temperatury 40 stopni C, a następnie dodaj mleko.