Potrawka z ziemniakami i koperkiem
Pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki
- 1 duża główka młodej kapusty
- 4–6 młodych ziemniaków
- 1 pęczek młodej marchewki
- 8 parówek albo 4 serdelki
- 3 szkl. bulionu drobiowego
- 1 duża cebula
- 1 mały pęczek koperku
- 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- mielony kminek
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Główkę kapusty oczyść, usuń uszkodzone liście. Potem kapustę opłucz, rozetnij wzdłuż, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. 2. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach albo pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Zdejmij osłonki z parówek. Kiełbaski pokrój w grubsze plasterki. 3. Olej mocno rozgrzej. Zrumień na nim plasterki parówek z obu stron. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, marchewki i kapustę. Chwilę razem smaż. 4. Koperek opłucz, posiekaj. Do warzyw wlej bulion. Duś 15 min. Włóż parówki. Przypraw solą, pieprzem i kminkiem. Przed podaniem posyp potrawkę koperkiem i polej jogurtem.