Potrawka z ziemniakami i koperkiem

Pyszny obiad dla całej rodziny.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 4–6 młodych ziemniaków
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 8 parówek albo 4 serdelki
  • 3 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek

Sposób przygotowania

1. Główkę kapusty oczyść, usuń uszkodzone liście. Potem kapustę opłucz, rozetnij wzdłuż, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. 

2. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach albo pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Zdejmij osłonki z parówek. Kiełbaski pokrój w grubsze plasterki. 

3. Olej mocno rozgrzej. Zrumień na nim plasterki parówek z obu stron. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, marchewki i kapustę. Chwilę razem smaż. 

4. Koperek opłucz, posiekaj. Do warzyw wlej bulion. Duś 15 min. Włóż parówki. Przypraw solą, pieprzem i kminkiem. Przed podaniem posyp potrawkę koperkiem i polej jogurtem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje