Potrawy na bazie ryżu
Smaczne, zdrowe i sycące. Przygotujesz je w mig!

Gołąbki jarskie
Składniki
- 4 szklanki ugotowanego kleistego ryżu
- 3 marchewki, podsmażone i rozgniecione widelcem
- ząbek czosnku
- 3 łyżki natki, posiekanej
- łyżeczka majeranku
- mała włoska kapusta
- 2 łyżki oleju
- 3 szklanki bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
1. Z kapusty wykrój głąb. Włóż całą główkę do wrzątku na minutę. Zdejmij wierzchnie liście i włóż ją z powrotem do garnka. Tak samo zaparz resztę liści.
2. W misce wymieszaj ryż z marchewką, czosnkiem, natką i przyprawami. Posól do smaku. Po łyżce farszu układaj na liściach i zawijaj.
3. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na nim gołąbki. Przełóż do brytfanny i podlej bulionem. Piecz około 40 minut, w temperaturze 180 st. C.
4. Podawaj z sosem, np. z duszonymi pieczarkami.

Sałatka z czerwonego ryżu
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego czerwonego ryżu
- 2 pieczone papryki, czerwona i żółta, obrane ze skórki
- 150 g filetu z kurczaka, upieczonego
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
1. Ryż przełóż do miski. Papryki pokrój w paski, mięso kurczaka drobno posiekaj. Wymieszaj ryż z papryką i mięsem.
2. Zrób sos z oliwy, octu i czosnku. Przypraw do smaku. Wlej do sałatki i wymieszaj.

Ciasto ryżowe
Składniki
- 3 szklanki mleka
- szklanka ryżu do risotto
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 3 jajka, roztrzepane
- 3 łyżki startego twardego sera, np. cheddara
- 2 dymki, posiekane
Sposób przygotowania
1. Zagotuj mleko z ryżem. Gotuj pod przykryciem, mieszając, aż ryż wchłonie mleko.
2. Przełóż ryż do miski i lekko ostudź. Dodaj gałkę muszkatołową, jajka i ser. Wymieszaj. Na koniec wsyp dymki.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przełóż masę ryżową do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz 40-45 minut. Ciasto można jeść na ciepło i na zimno, jako dodatek do mięsa lub samo.