Reklama

Reklama

Potrawy na bazie ryżu

Smaczne, zdrowe i sycące. Przygotujesz je w mig!

Gołąbki jarskie

Składniki

  • 4 szklanki ugotowanego kleistego ryżu
  • 3 marchewki, podsmażone i rozgniecione widelcem
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki natki, posiekanej
  • łyżeczka majeranku
  • mała włoska kapusta
  • 2 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

1. Z kapusty wykrój głąb. Włóż całą główkę do wrzątku na minutę. Zdejmij wierzchnie liście i włóż ją z powrotem do garnka. Tak samo zaparz resztę liści. 

2. W misce wymieszaj ryż z marchewką, czosnkiem, natką i przyprawami. Posól do smaku. Po łyżce farszu układaj na liściach i zawijaj. 

3. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na nim gołąbki. Przełóż do brytfanny i podlej bulionem. Piecz około 40 minut, w temperaturze 180 st. C. 

4. Podawaj z sosem, np. z duszonymi pieczarkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje