Potrawy na bazie ryżu

Smaczne, zdrowe i sycące. Przygotujesz je w mig!

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki jarskie

Sposób przygotowania

1. Z kapusty wykrój głąb. Włóż całą główkę do wrzątku na minutę. Zdejmij wierzchnie liście i włóż ją z powrotem do garnka. Tak samo zaparz resztę liści. 

2. W misce wymieszaj ryż z marchewką, czosnkiem, natką i przyprawami. Posól do smaku. Po łyżce farszu układaj na liściach i zawijaj. 

3. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na nim gołąbki. Przełóż do brytfanny i podlej bulionem. Piecz około 40 minut, w temperaturze 180 st. C. 

4. Podawaj z sosem, np. z duszonymi pieczarkami. 

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
Sałatka z ryżem
Sałatka z ryżem123RF/PICSEL

Sałatka z czerwonego ryżu

1. Ryż przełóż do miski. Papryki pokrój w paski, mięso kurczaka drobno posiekaj. Wymieszaj ryż z papryką i mięsem. 

2. Zrób sos z oliwy, octu i czosnku. Przypraw do smaku. Wlej do sałatki i wymieszaj. 

Ciasto z ryżem
Ciasto z ryżem123RF/PICSEL

Ciasto ryżowe

Sposób przygotowania

1. Zagotuj mleko z ryżem. Gotuj pod przykryciem, mieszając, aż ryż wchłonie mleko. 

2. Przełóż ryż do miski i lekko ostudź. Dodaj gałkę muszkatołową, jajka i ser. Wymieszaj. Na koniec wsyp dymki. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przełóż masę ryżową do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz 40-45 minut. Ciasto można jeść na ciepło i na zimno, jako dodatek do mięsa lub samo.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas