Potrawy na bazie ryżu
Smaczne, zdrowe i sycące. Przygotujesz je w mig!
Gołąbki jarskie
Sposób przygotowania
1. Z kapusty wykrój głąb. Włóż całą główkę do wrzątku na minutę. Zdejmij wierzchnie liście i włóż ją z powrotem do garnka. Tak samo zaparz resztę liści.
2. W misce wymieszaj ryż z marchewką, czosnkiem, natką i przyprawami. Posól do smaku. Po łyżce farszu układaj na liściach i zawijaj.
3. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na nim gołąbki. Przełóż do brytfanny i podlej bulionem. Piecz około 40 minut, w temperaturze 180 st. C.
4. Podawaj z sosem, np. z duszonymi pieczarkami.
Sałatka z czerwonego ryżu
1. Ryż przełóż do miski. Papryki pokrój w paski, mięso kurczaka drobno posiekaj. Wymieszaj ryż z papryką i mięsem.
2. Zrób sos z oliwy, octu i czosnku. Przypraw do smaku. Wlej do sałatki i wymieszaj.
Ciasto ryżowe
Sposób przygotowania
1. Zagotuj mleko z ryżem. Gotuj pod przykryciem, mieszając, aż ryż wchłonie mleko.
2. Przełóż ryż do miski i lekko ostudź. Dodaj gałkę muszkatołową, jajka i ser. Wymieszaj. Na koniec wsyp dymki.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przełóż masę ryżową do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz 40-45 minut. Ciasto można jeść na ciepło i na zimno, jako dodatek do mięsa lub samo.