Potrawy na cały tydzień
Smaczne i sycące!
Quiche ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj nożem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce około 30 minut. Rozwałkuj, wyłóż formę, zawijając brzegi i podziurkuj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 180°C.
2. Cebule obierz i posiekaj. Zrumień na oleju z posiekaną papryczką chilli. Dodaj szpinak, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś pod przykryciem, dodaj ser pleśniowy, wymieszaj, aż się rozpuści i zdejmij z ognia. Jajka roztrzep i wlej do ostudzonego szpinaku. Całość wyłóż na podpieczone ciasto i piecz w temp. 180 st. C około 20 minut.
Roladki bakłażanowe
1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na plastry i posól. Smaż z każdej strony na oliwie. Osącz na ręczniku papierowym. W miseczce wymieszaj serek, szczypiorek, posiekane pomidory, sok z cytryny, sól i pieprz.
2. Posmaruj farszem każdy plaster bakłażana i zawiń. Podawaj posypane posiekanymi orzechami, z rzodkiewkami, kawałkami pomidorów i ogórków.
Pierożki z szałwią
1. Mąkę przesiej. Dynię pokrój, piecz 20 minut w temp. 180°C. Zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj do mąki razem z solą i masłem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej ciepłej wody. Ciasto przykryj, odstaw.
2. Cebulę posiekaj, zrumień. Dodaj mięso mielone, sól i pieprz. Smaż, mieszając. Dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na dwa płaty. Na jednym ułóż kulki farszu, przykryj drugim płatem, dociśnij i wytnij nożykiem pierożki. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z rozpuszczonym masłem i szałwią.
Kiełbaski z warzywami
Sposób przygotowania
1. Kiełbaski podsmaż, przełóż do naczynia żaroodpornego. Podsmaż pokrojoną na mniejsze kawałki żółtą i czerwoną paprykę. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Odparuj i przełóż do kiełbasek. Dodaj jabłka pokrojone w ósemki, papryki, pokrojony w kostkę i usmażony boczek z cebulą i czosnkiem.
2. Wymieszaj oliwę z przyprawami. Sosem polej potrawę, obłóż kawałkami masła. Piecz 20 minut pod przykryciem w temp. 180 st. C. Podawaj gorące.
Klopsiki z groszkiem
1. Białko ubij, dodaj mięso, żółtko i bułkę tartą. Kajzerkę namocz i odciśnij, dodaj. Zrumień cebulę. Wystudź i dodaj do mięsa. Całość posól, popieprz i dokładnie wyrób rękoma. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj wodę z solą i wrzucaj pulpety. Gotuj je 20 minut.
2. Dodaj starty chrzan, zahartowaną śmietanę, masło, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotuj pod przykryciem. Pulpety podawaj z ugotowanym groszkiem, cukinią, natką.