Potrawy na cały tydzień

Smaczne i sycące!

Quiche ze szpinakiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół kostki masła
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Składniki - farsz

  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • papryczka chilli
  • 30 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
  • gałka muszkatołowa
  • 5 dag sera pleśniowego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj nożem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce około 30 minut. Rozwałkuj, wyłóż formę, zawijając brzegi i podziurkuj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 

2. Cebule obierz i posiekaj. Zrumień na oleju z posiekaną papryczką chilli. Dodaj szpinak, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś pod przykryciem, dodaj ser pleśniowy, wymieszaj, aż się rozpuści i zdejmij z ognia. Jajka roztrzep i wlej do ostudzonego szpinaku. Całość wyłóż na podpieczone ciasto i piecz w temp. 180 st. C około 20 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje