Potrawy na cały tydzień
Smaczne i sycące!

Quiche ze szpinakiem
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- pół kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki śmietany
- farsz
- 2 cebule
- olej do smażenia
- papryczka chilli
- 30 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
- gałka muszkatołowa
- 5 dag sera pleśniowego
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj nożem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce około 30 minut. Rozwałkuj, wyłóż formę, zawijając brzegi i podziurkuj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 2. Cebule obierz i posiekaj. Zrumień na oleju z posiekaną papryczką chilli. Dodaj szpinak, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś pod przykryciem, dodaj ser pleśniowy, wymieszaj, aż się rozpuści i zdejmij z ognia. Jajka roztrzep i wlej do ostudzonego szpinaku. Całość wyłóż na podpieczone ciasto i piecz w temp. 180 st. C około 20 minut.

Roladki bakłażanowe
Składniki
- 2 bakłażany
- sól
- oliwa
- 20 dag białego serka
- 2 łyżki szczypiorku
- pomidory suszone
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
- 3 rzodkiewki
- 2 pomidory
- 2 ogórki
1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na plastry i posól. Smaż z każdej strony na oliwie. Osącz na ręczniku papierowym. W miseczce wymieszaj serek, szczypiorek, posiekane pomidory, sok z cytryny, sól i pieprz. 2. Posmaruj farszem każdy plaster bakłażana i zawiń. Podawaj posypane posiekanymi orzechami, z rzodkiewkami, kawałkami pomidorów i ogórków.

Pierożki z szałwią
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kg dyni
- łyżeczka masła
- cebula
- 40 dag mięsa mielonego
- pieprz
- sól
- 50 dag ziemniaków
- okrasa
- łyżka masła
- łyżeczka posiekanej szałwii
1. Mąkę przesiej. Dynię pokrój, piecz 20 minut w temp. 180°C. Zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj do mąki razem z solą i masłem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej ciepłej wody. Ciasto przykryj, odstaw. 2. Cebulę posiekaj, zrumień. Dodaj mięso mielone, sól i pieprz. Smaż, mieszając. Dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na dwa płaty. Na jednym ułóż kulki farszu, przykryj drugim płatem, dociśnij i wytnij nożykiem pierożki. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z rozpuszczonym masłem i szałwią.

Kiełbaski z warzywami
Składniki
- 8 frankfurterek lub innych kiełbasek
- 10 dag boczku
- żółta i czerwona papryka
- 70 dag ziemniaków
- sól
- 2 jabłka
- czerwona cebula
- mała główka czosnku
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- rozmaryn
- czosnek granulowany
- łyżka masła
- olej
Sposób przygotowania
1. Kiełbaski podsmaż, przełóż do naczynia żaroodpornego. Podsmaż pokrojoną na mniejsze kawałki żółtą i czerwoną paprykę. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Odparuj i przełóż do kiełbasek. Dodaj jabłka pokrojone w ósemki, papryki, pokrojony w kostkę i usmażony boczek z cebulą i czosnkiem. 2. Wymieszaj oliwę z przyprawami. Sosem polej potrawę, obłóż kawałkami masła. Piecz 20 minut pod przykryciem w temp. 180 st. C. Podawaj gorące.

Klopsiki z groszkiem
Składniki
- jajko
- 60 dag mięsa mielonego
- 2 łyżeczki bułki tartej
- kajzerka
- tłuszcz do smażenia
- cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki chrzanu
- 6 łyżek śmietany 18 proc.
- łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki
- soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 25 dag groszku
- cukinia
- natka
1. Białko ubij, dodaj mięso, żółtko i bułkę tartą. Kajzerkę namocz i odciśnij, dodaj. Zrumień cebulę. Wystudź i dodaj do mięsa. Całość posól, popieprz i dokładnie wyrób rękoma. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj wodę z solą i wrzucaj pulpety. Gotuj je 20 minut. 2. Dodaj starty chrzan, zahartowaną śmietanę, masło, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotuj pod przykryciem. Pulpety podawaj z ugotowanym groszkiem, cukinią, natką.