Reklama

Reklama

Potrawy na cały tydzień

Smaczne i sycące!

Quiche ze szpinakiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół kostki masła
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Składniki - farsz

  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • papryczka chilli
  • 30 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
  • gałka muszkatołowa
  • 5 dag sera pleśniowego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj nożem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce około 30 minut. Rozwałkuj, wyłóż formę, zawijając brzegi i podziurkuj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 

2. Cebule obierz i posiekaj. Zrumień na oleju z posiekaną papryczką chilli. Dodaj szpinak, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś pod przykryciem, dodaj ser pleśniowy, wymieszaj, aż się rozpuści i zdejmij z ognia. Jajka roztrzep i wlej do ostudzonego szpinaku. Całość wyłóż na podpieczone ciasto i piecz w temp. 180 st. C około 20 minut. 

Reklama

Roladki bakłażanowe

Składniki

  • 2 bakłażany
  • sól
  • oliwa
  • 20 dag białego serka
  • 2 łyżki szczypiorku
  • pomidory suszone
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki

1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na plastry i posól. Smaż z każdej strony na oliwie. Osącz na ręczniku papierowym. W miseczce wymieszaj serek, szczypiorek, posiekane pomidory, sok z cytryny, sól i pieprz. 

2. Posmaruj farszem każdy plaster bakłażana i zawiń. Podawaj posypane posiekanymi orzechami, z rzodkiewkami, kawałkami pomidorów i ogórków. 

Pierożki z szałwią

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kg dyni
  • łyżeczka masła
  • cebula
  • 40 dag mięsa mielonego
  • pieprz
  • sól
  • 50 dag ziemniaków

Składniki - okrasa

  • łyżka masła
  • łyżeczka posiekanej szałwii

1. Mąkę przesiej. Dynię pokrój, piecz 20 minut w temp. 180°C. Zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj do mąki razem z solą i masłem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej ciepłej wody. Ciasto przykryj, odstaw. 

2. Cebulę posiekaj, zrumień. Dodaj mięso mielone, sól i pieprz. Smaż, mieszając. Dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na dwa płaty. Na jednym ułóż kulki farszu, przykryj drugim płatem, dociśnij i wytnij nożykiem pierożki. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z rozpuszczonym masłem i szałwią.

Kiełbaski z warzywami

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 frankfurterek lub innych kiełbasek
  • 10 dag boczku
  • żółta i czerwona papryka
  • 70 dag ziemniaków
  • sól
  • 2 jabłka
  • czerwona cebula
  • mała główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • rozmaryn
  • czosnek granulowany
  • łyżka masła
  • olej

Sposób przygotowania

1. Kiełbaski podsmaż, przełóż do naczynia żaroodpornego. Podsmaż pokrojoną na mniejsze kawałki żółtą i czerwoną paprykę. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Odparuj i przełóż do kiełbasek. Dodaj jabłka pokrojone w ósemki, papryki, pokrojony w kostkę i usmażony boczek z cebulą i czosnkiem. 

2. Wymieszaj oliwę z przyprawami. Sosem polej potrawę, obłóż kawałkami masła. Piecz 20 minut pod przykryciem w temp. 180 st. C. Podawaj gorące. 

Klopsiki z groszkiem

Składniki

  • jajko
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • kajzerka
  • tłuszcz do smażenia
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki chrzanu
  • 6 łyżek śmietany 18 proc.
  • łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki
  • soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 25 dag groszku
  • cukinia
  • natka

1. Białko ubij, dodaj mięso, żółtko i bułkę tartą. Kajzerkę namocz i odciśnij, dodaj. Zrumień cebulę. Wystudź i dodaj do mięsa. Całość posól, popieprz i dokładnie wyrób rękoma. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj wodę z solą i wrzucaj pulpety. Gotuj je 20 minut. 

2. Dodaj starty chrzan, zahartowaną śmietanę, masło, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotuj pod przykryciem. Pulpety podawaj z ugotowanym groszkiem, cukinią, natką.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje