Potrawy na cały tydzień
Zaskoczą was smakiem!
Lazania brokułowa
Sposób przygotowania
1. Brokuły i fasolę ugotuj, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. Na oliwie zrumień posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty czosnek i brokuły. Smaż minutę i zalej śmietaną. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano. Dodaj sos sojowy i starty ser.
2. W naczyniu żaroodpornym ułóż płaty makaronu. Wyłóż połowę brokułów, fasolki, kulki mozzarelli, przykryj płatami makaronu i resztą brokułów. Roztop masło, dodaj mąkę i mleko. Przypraw, zagotuj. Ułóż na lazanii. Posyp parmezanem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C.
Pierogi ze skwarkami
Sposób przygotowania
1. Zrumień cebulę i czosnek. Dodaj mięso, smaż, wrzuć posiekany szpinak. Przypraw, duś. Ostudź. Dodaj pokruszoną fetę, parmezan i jajko. Mąkę wymieszaj z masłem, solą i ciepłą wodą. Uformuj ciasto, odstaw.
2. Rozwałkuj, wytnij krążki. Układaj farsz i zalep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrojoną w kostkę zrumień. Posyp pierogi.
Łosoś w syropie klonowym
Sposób przygotowania
1. Rybę umyj, osusz, pokrój. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, syrop klonowy, sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwę. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj marynatą filety. Schłodź.
2. Rybę ułóż skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Ponownie natrzyj marynatą. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Na patelni zrumień pokrojoną w krążki cukinię, usmaż pokrojony w kostkę bakłażan. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj do ryby. Udekoruj cytryną i natką.
Zapiekana brukselka z winogronami
Sposób przygotowania
1. Brukselkę ugotuj w osolonym wrzątku. Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na wierzchu ułóż winogrona i orzechy.
2. Skrop sokiem z cytryny, oliwą i octem balsamicznym. Posyp solą, pieprzem i przyprawą do warzyw z grilla. Przykryj.
3. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz w termoobiegu jeszcze przez 5-10 minut. Pod koniec posyp świeżymi gałązkami tymianku. Podawaj do kaszy, makaronu, duszonych mięs lub jako samodzielne danie.
Zupa soczewicowa
Sposób przygotowania
1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę pokrój w kostkę, dodaj przyprawy, zalej czterema szklankami zimnej wody, gotuj 10 minut. Dodaj opłukaną soczewicę. Gotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki i zrumień na oleju. Dodaj do zupy.
2. Po 15 minutach wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, natką.