Potrawy na cały tydzień
Zaskoczą was smakiem!

Lazania brokułowa
Składniki
- 2 brokuły
- sól
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki śmietany 18 proc.
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- kulki mozzarelli
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki tartego ementalera
- garść zielonej fasolki
- ok. 20 dag płatów makaronu do lasagne
- 1,5 łyżki masła
- łyżka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- kolorowy pieprz mielony
- słodka papryka w proszku
- łyżka startego parmezanu
- oregano
Sposób przygotowania
1. Brokuły i fasolę ugotuj, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. Na oliwie zrumień posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty czosnek i brokuły. Smaż minutę i zalej śmietaną. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano. Dodaj sos sojowy i starty ser. 2. W naczyniu żaroodpornym ułóż płaty makaronu. Wyłóż połowę brokułów, fasolki, kulki mozzarelli, przykryj płatami makaronu i resztą brokułów. Roztop masło, dodaj mąkę i mleko. Przypraw, zagotuj. Ułóż na lazanii. Posyp parmezanem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C.

Pierogi ze skwarkami
Składniki
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag mielonego mięsa
- 30 dag szpinaku
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- łyżka fety
- łyżka startego parmezanu
- jajko
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka masła
- 25 dag słoniny
Sposób przygotowania
1. Zrumień cebulę i czosnek. Dodaj mięso, smaż, wrzuć posiekany szpinak. Przypraw, duś. Ostudź. Dodaj pokruszoną fetę, parmezan i jajko. Mąkę wymieszaj z masłem, solą i ciepłą wodą. Uformuj ciasto, odstaw. 2. Rozwałkuj, wytnij krążki. Układaj farsz i zalep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrojoną w kostkę zrumień. Posyp pierogi.

Łosoś w syropie klonowym
Składniki
- 80 dag łososia
- łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- olej
- cukinia
- bakłażan
- natka pietruszki
- cytryna
Sposób przygotowania
1. Rybę umyj, osusz, pokrój. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, syrop klonowy, sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwę. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj marynatą filety. Schłodź. 2. Rybę ułóż skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Ponownie natrzyj marynatą. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Na patelni zrumień pokrojoną w krążki cukinię, usmaż pokrojony w kostkę bakłażan. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj do ryby. Udekoruj cytryną i natką.

Zapiekana brukselka z winogronami
Składniki
- 60 dag brukselki
- sól
- łyżka masła
- 20 dag winogron
- 2 garści orzechów pekan lub włoskich
- sok z 1/3 cytryny
- oliwa
- łyżka octu balsamicznego
- pieprz
- przyprawa do warzyw z grilla
- świeży tymianek
Sposób przygotowania
1. Brukselkę ugotuj w osolonym wrzątku. Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na wierzchu ułóż winogrona i orzechy.2. Skrop sokiem z cytryny, oliwą i octem balsamicznym. Posyp solą, pieprzem i przyprawą do warzyw z grilla. Przykryj. 3. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz w termoobiegu jeszcze przez 5-10 minut. Pod koniec posyp świeżymi gałązkami tymianku. Podawaj do kaszy, makaronu, duszonych mięs lub jako samodzielne danie.

Zupa soczewicowa
Składniki
- marchewka
- seler
- pietruszka
- olej
- cebula
- szklanka soczewicy
- kilka ziemniaków
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 kawałki kiełbasy
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę pokrój w kostkę, dodaj przyprawy, zalej czterema szklankami zimnej wody, gotuj 10 minut. Dodaj opłukaną soczewicę. Gotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki i zrumień na oleju. Dodaj do zupy. 2. Po 15 minutach wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, natką.