Potrawy na cały tydzień
Pyszne i sycące!

Tarta z łososiem i brukselką
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- jajko
- łyżka zimnego mleka lub wody
- farsz
- 30 dag brukselki
- koper
- 4 czerwone cebule
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- 20 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- 20 dag płatów łososia
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj z mąką, dodaj jajko, sól i cukier. Zagnieć. Dolej zimne mleko lub wodę. Wyrób ciasto ręką, uformuj kulkę, schładzaj w lodówce 30 minut. 2. Rozwałkuj, wyłóż na blachę posmarowaną masłem, włóż do lodówki jeszcze na 10 minut. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Brukselkę ugotuj. Cebule pokrój w ćwiartki. 3. Wymieszaj jajka z majonezem, mąką, startym serem, solą i pierzem. Na podpieczony spód wylej sos i na nim układaj brukselkę z cebulą, pokrojone plastry łososia, koper. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.

Grillowane mięsa
Składniki
- 30 dag mielonego mięsa
- jajko
- bułka
- cebula
- czerwona
- papryka w proszku
- pieprz czerwony i czarny
- 2 piersi kurczaka
- 4 plastry karkówki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- 8 białych kiełbasek
- plastry boczku
- skórka cytrynowa
- koper
- bazylia
- kubek jogurtu
1. Mięso wymieszaj z jajkiem, zamoczoną i osączoną bułką, startą na tarce cebulą, papryką i pieprzem. Przypraw. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na cienkie płaty, zbij, przypraw. Na kotletach z kurczaka kładź masę z mielonego mięsa. Zawijaj. 2. Karkówkę polej octem balsamicznym, sosem, oliwą, posyp startym czosnkiem. Kiełbaski zawiń w boczek. Mięsa grilluj. Posyp skórką cytrynową, koprem, bazylią. Podawaj z jogurtem i startym czosnkiem.

Pałki w miodzie i czosnku
Składniki
- 8 pałek kurczaka
- 3 łyżki miodu
- jasny sos sojowy
- olej
- • główka czosnku
- cytryna
- natka pietruszki
- sól
- biały pieprz
- papryka w proszku
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj, osusz. Obsmaż na oleju z każdej strony. 2. W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, sosem sojowym, ząbkiem zmiażdżonego czosnku, papryką, skórką z cytryny. Usmażone pałki posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. 3. Wrzuć nieobrane ząbki czosnku, posyp natką, solą, pieprzem, skrop sokiem cytrynowym i olejem. Zapiekaj pod przykryciem 45 minut w temp. 180°C. Polej sosem, odkryj, zapiekaj jeszcze 15 minut.

Cukinia nadziewana
Składniki
- 4 małe okrągłe cukinie
- sól oliwa
- 2 cebule
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka ryżu
- 4 łyżki koziego serka
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, odkrój wierzchy. Wydrąż środki i oprósz solą. Odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej oliwie zrumień posiekane drobno cebule i czerwoną paprykę. 2. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę jaglaną i ryż. Zalej wodą lub bulionem. Gotuj do miękkości około 15 minut. 3. Z cukinii zlej sok. Posmaruj środek kozim serkiem i wyłóż farszem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 40 minut w temp. 180°C.

Pierś kurczaka w miodzie
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 3 łyżki miodu
- olej
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- sól
- biały pieprz
- jasny sos sojowy
Sposób przygotowania
1. Piersi kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp białym pieprzem oraz natrzyj posiekanym drobno czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, sosem sojowym i skórką z cytryny. Usmażony filet posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. 2. Piecz mięso 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z buraczkami i ziemniakami.

Zupa rozgrzewająca
Składniki
- 40 dag wołowiny
- 2 czerwone ostre papryki
- 3 ziemniaki
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- mielony kminek
- olej
- natka
Sposób przygotowania
1. Wołowinę umyj, osusz, pokrój, podsmaż z cebulą. Dodaj paprykę i pomidory, przypraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem. Wlej 4 szklanki wody lub bulionu, gotuj do miękkości mięsa. 2. Pod koniec gotowania wrzuć pokrojone ziemniaki, masło, natkę. Możesz dolać szklankę czerwonego wina lub nieco sosu pomidorowego. Podawaj z chlebem