Potrawy na cały tydzień

Pyszne i sycące!

Tarta z łososiem
Tarta z łososiem123RF/PICSEL

Tarta z łososiem i brukselką

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj jajko, sól i cukier. Zagnieć. Dolej zimne mleko lub wodę. Wyrób ciasto ręką, uformuj kulkę, schładzaj w lodówce 30 minut. 

2. Rozwałkuj, wyłóż na blachę posmarowaną masłem, włóż do lodówki jeszcze na 10 minut. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Brukselkę ugotuj. Cebule pokrój w ćwiartki. 

3. Wymieszaj jajka z majonezem, mąką, startym serem, solą i pierzem. Na podpieczony spód wylej sos i na nim układaj brukselkę z cebulą, pokrojone plastry łososia, koper. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.  

Mięso z grilla
Mięso z grilla123RF/PICSEL

Grillowane mięsa

1. Mięso wymieszaj z jajkiem, zamoczoną i osączoną bułką, startą na tarce cebulą, papryką i pieprzem. Przypraw. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na cienkie płaty, zbij, przypraw. Na kotletach z kurczaka kładź masę z mielonego mięsa. Zawijaj. 

2. Karkówkę polej octem balsamicznym, sosem, oliwą, posyp startym czosnkiem. Kiełbaski zawiń w boczek. Mięsa grilluj. Posyp skórką cytrynową, koprem, bazylią. Podawaj z jogurtem i startym czosnkiem.  

Pałki w miodzie
Pałki w miodzie123RF/PICSEL

Pałki w miodzie i czosnku

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj, osusz. Obsmaż na oleju z każdej strony. 

2. W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, sosem sojowym, ząbkiem zmiażdżonego czosnku, papryką, skórką z cytryny. Usmażone pałki posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. 

3. Wrzuć nieobrane ząbki czosnku, posyp natką, solą, pieprzem, skrop sokiem cytrynowym i olejem. Zapiekaj pod przykryciem 45 minut w temp. 180°C. Polej sosem, odkryj, zapiekaj jeszcze 15 minut. 

Cukinie nadziewane
Cukinie nadziewane123RF/PICSEL

Cukinia nadziewana

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, odkrój wierzchy. Wydrąż środki i oprósz solą. Odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej oliwie zrumień posiekane drobno cebule i czerwoną paprykę. 

2. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę jaglaną i ryż. Zalej wodą lub bulionem. Gotuj do miękkości około 15 minut. 

3. Z cukinii zlej sok. Posmaruj środek kozim serkiem i wyłóż farszem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 40 minut w temp. 180°C.

Filet drobiowy
Filet drobiowy123RF/PICSEL

Pierś kurczaka w miodzie

Sposób przygotowania

1. Piersi kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp białym pieprzem oraz natrzyj posiekanym drobno czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, sosem sojowym i skórką z cytryny. Usmażony filet posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. 

2. Piecz mięso 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z buraczkami i ziemniakami. 

Zupa z wołowiną
Zupa z wołowiną123RF/PICSEL

Zupa rozgrzewająca

Sposób przygotowania

1. Wołowinę umyj, osusz, pokrój, podsmaż z cebulą. Dodaj paprykę i pomidory, przypraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem. Wlej 4 szklanki wody lub bulionu, gotuj do miękkości mięsa. 

2. Pod koniec gotowania wrzuć pokrojone ziemniaki, masło, natkę. Możesz dolać szklankę czerwonego wina lub nieco sosu pomidorowego. Podawaj z chlebem

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas