Reklama

Reklama

Potrawy na cały tydzień

Pyszne i sycące!

Tarta z łososiem i brukselką

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • jajko
  • łyżka zimnego mleka lub wody

Składniki - farsz

  • 30 dag brukselki
  • koper
  • 4 czerwone cebule
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag płatów łososia

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj jajko, sól i cukier. Zagnieć. Dolej zimne mleko lub wodę. Wyrób ciasto ręką, uformuj kulkę, schładzaj w lodówce 30 minut. 

2. Rozwałkuj, wyłóż na blachę posmarowaną masłem, włóż do lodówki jeszcze na 10 minut. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Brukselkę ugotuj. Cebule pokrój w ćwiartki. 

3. Wymieszaj jajka z majonezem, mąką, startym serem, solą i pierzem. Na podpieczony spód wylej sos i na nim układaj brukselkę z cebulą, pokrojone plastry łososia, koper. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.  

Reklama

Grillowane mięsa

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 30 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • bułka
  • cebula
  • czerwona
  • papryka w proszku
  • pieprz czerwony i czarny
  • 2 piersi kurczaka
  • 4 plastry karkówki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • 8 białych kiełbasek
  • plastry boczku
  • skórka cytrynowa
  • koper
  • bazylia
  • kubek jogurtu

1. Mięso wymieszaj z jajkiem, zamoczoną i osączoną bułką, startą na tarce cebulą, papryką i pieprzem. Przypraw. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na cienkie płaty, zbij, przypraw. Na kotletach z kurczaka kładź masę z mielonego mięsa. Zawijaj. 

2. Karkówkę polej octem balsamicznym, sosem, oliwą, posyp startym czosnkiem. Kiełbaski zawiń w boczek. Mięsa grilluj. Posyp skórką cytrynową, koprem, bazylią. Podawaj z jogurtem i startym czosnkiem.  

Pałki w miodzie i czosnku

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 pałek kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • jasny sos sojowy
  • olej
  • • główka czosnku
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
  • papryka w proszku

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj, osusz. Obsmaż na oleju z każdej strony. 

2. W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, sosem sojowym, ząbkiem zmiażdżonego czosnku, papryką, skórką z cytryny. Usmażone pałki posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. 

3. Wrzuć nieobrane ząbki czosnku, posyp natką, solą, pieprzem, skrop sokiem cytrynowym i olejem. Zapiekaj pod przykryciem 45 minut w temp. 180°C. Polej sosem, odkryj, zapiekaj jeszcze 15 minut. 

Cukinia nadziewana

Składniki

  • 4 małe okrągłe cukinie
  • sól oliwa
  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka ryżu
  • 4 łyżki koziego serka

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, odkrój wierzchy. Wydrąż środki i oprósz solą. Odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej oliwie zrumień posiekane drobno cebule i czerwoną paprykę. 

2. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę jaglaną i ryż. Zalej wodą lub bulionem. Gotuj do miękkości około 15 minut. 

3. Z cukinii zlej sok. Posmaruj środek kozim serkiem i wyłóż farszem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 40 minut w temp. 180°C.

Pierś kurczaka w miodzie

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól
  • biały pieprz
  • jasny sos sojowy

Sposób przygotowania

1. Piersi kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp białym pieprzem oraz natrzyj posiekanym drobno czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, sosem sojowym i skórką z cytryny. Usmażony filet posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki. 

2. Piecz mięso 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z buraczkami i ziemniakami. 

Zupa rozgrzewająca

Składniki

  • 40 dag wołowiny
  • 2 czerwone ostre papryki
  • 3 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • mielony kminek
  • olej
  • natka

Sposób przygotowania

1. Wołowinę umyj, osusz, pokrój, podsmaż z cebulą. Dodaj paprykę i pomidory, przypraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem. Wlej 4 szklanki wody lub bulionu, gotuj do miękkości mięsa. 

2. Pod koniec gotowania wrzuć pokrojone ziemniaki, masło, natkę. Możesz dolać szklankę czerwonego wina lub nieco sosu pomidorowego. Podawaj z chlebem

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje