Reklama

Reklama

Potrawy na cały tydzień

Pyszne i sycące!

Tarta z łososiem i brukselką

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • jajko
  • łyżka zimnego mleka lub wody

Składniki - farsz

  • 30 dag brukselki
  • koper
  • 4 czerwone cebule
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag płatów łososia

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj jajko, sól i cukier. Zagnieć. Dolej zimne mleko lub wodę. Wyrób ciasto ręką, uformuj kulkę, schładzaj w lodówce 30 minut. 

2. Rozwałkuj, wyłóż na blachę posmarowaną masłem, włóż do lodówki jeszcze na 10 minut. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Brukselkę ugotuj. Cebule pokrój w ćwiartki. 

3. Wymieszaj jajka z majonezem, mąką, startym serem, solą i pierzem. Na podpieczony spód wylej sos i na nim układaj brukselkę z cebulą, pokrojone plastry łososia, koper. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje