Potrawy na cały tydzień
Pyszne i sycące!
Tarta z łososiem i brukselką
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj z mąką, dodaj jajko, sól i cukier. Zagnieć. Dolej zimne mleko lub wodę. Wyrób ciasto ręką, uformuj kulkę, schładzaj w lodówce 30 minut.
2. Rozwałkuj, wyłóż na blachę posmarowaną masłem, włóż do lodówki jeszcze na 10 minut. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Brukselkę ugotuj. Cebule pokrój w ćwiartki.
3. Wymieszaj jajka z majonezem, mąką, startym serem, solą i pierzem. Na podpieczony spód wylej sos i na nim układaj brukselkę z cebulą, pokrojone plastry łososia, koper. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.
Grillowane mięsa
1. Mięso wymieszaj z jajkiem, zamoczoną i osączoną bułką, startą na tarce cebulą, papryką i pieprzem. Przypraw. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na cienkie płaty, zbij, przypraw. Na kotletach z kurczaka kładź masę z mielonego mięsa. Zawijaj.
2. Karkówkę polej octem balsamicznym, sosem, oliwą, posyp startym czosnkiem. Kiełbaski zawiń w boczek. Mięsa grilluj. Posyp skórką cytrynową, koprem, bazylią. Podawaj z jogurtem i startym czosnkiem.
Pałki w miodzie i czosnku
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj, osusz. Obsmaż na oleju z każdej strony.
2. W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, sosem sojowym, ząbkiem zmiażdżonego czosnku, papryką, skórką z cytryny. Usmażone pałki posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki.
3. Wrzuć nieobrane ząbki czosnku, posyp natką, solą, pieprzem, skrop sokiem cytrynowym i olejem. Zapiekaj pod przykryciem 45 minut w temp. 180°C. Polej sosem, odkryj, zapiekaj jeszcze 15 minut.
Cukinia nadziewana
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, odkrój wierzchy. Wydrąż środki i oprósz solą. Odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej oliwie zrumień posiekane drobno cebule i czerwoną paprykę.
2. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę jaglaną i ryż. Zalej wodą lub bulionem. Gotuj do miękkości około 15 minut.
3. Z cukinii zlej sok. Posmaruj środek kozim serkiem i wyłóż farszem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 40 minut w temp. 180°C.
Pierś kurczaka w miodzie
Sposób przygotowania
1. Piersi kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp białym pieprzem oraz natrzyj posiekanym drobno czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Przygotuj marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, sosem sojowym i skórką z cytryny. Usmażony filet posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki.
2. Piecz mięso 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z buraczkami i ziemniakami.
Zupa rozgrzewająca
Sposób przygotowania
1. Wołowinę umyj, osusz, pokrój, podsmaż z cebulą. Dodaj paprykę i pomidory, przypraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem. Wlej 4 szklanki wody lub bulionu, gotuj do miękkości mięsa.
2. Pod koniec gotowania wrzuć pokrojone ziemniaki, masło, natkę. Możesz dolać szklankę czerwonego wina lub nieco sosu pomidorowego. Podawaj z chlebem