Potrawy na sylwestra na ciepło: Co warto przygotować na przyjęcie?

Planujesz spędzenie sylwestra w domu? Zadbaj nie tylko o dekoracje, muzykę i zapas szampana. Jadłospis na kameralne przyjęcie jest równie ważny, a smaczne dania uprzyjemnią oczekiwanie na Nowy Rok w gronie domowników, przyjaciół i znajomych. W jadłospisie nie może zabraknąć potraw na ciepło na sylwestra. Dzięki naszym propozycjom nie zabraknie ci inspiracji.

Jedzenie na sylwestra powinno być proste i pyszne
Jedzenie na sylwestra powinno być proste i pyszne123RF/PICSEL

Idealne menu na sylwestra, czyli smacznie i wygodnie

Organizacja Bożego Narodzenia przebiegała dość intensywnie, a przyrządzanie tradycyjnych wigilijnych dań zabrało ci sporo czasu i energii? Do sylwestrowej imprezy podejdź na luzie. Weź pod uwagę przygotowanie potraw smacznych i efektownych, ale prostych. Dzięki temu na własnej imprezie będziesz wypoczęty i zrelaksowany.

Zimna płyta to podstawa, ale zadbaj też o przekąski na sylwestra na ciepło. Rozgrzeją zmarzniętych gości i będą stanowić doskonały "podkład" pod alkoholowe drinki. Dzięki nim bąbelki szampana nie uderzą do głowy zbyt mocno, a przejęcie w miłej atmosferze będzie trwało nawet do białego rana.

Dania jednogarnkowe na sylwestra

Jednogarnkowce królują wśród gorących dań na przyjęcia. Ich wielkim atutem jest to, że można przygotować je wcześniej, a w trakcie imprezy wyłącznie podgrzać i nałożyć na talerze. Goście będą zachwyceni sycącą potrawą, a ty nie będziesz gospodarzem, który większość czasu spędza w kuchni, zamiast bawić się ze wszystkimi. Sylwester ma być przyjemnością dla każdego! Zatem, co podać na sylwestra na ciepło?

  • Boeuf Stroganow: Oto klasyka rozgrzewających dań jednogarnkowych. Duszona wołowina rozpływa się w ustach, a dodatki w postaci pieczarek i cebuli tylko podkreślają jej smak. Serwuj z ogórkiem kiszonym i pajdą świeżego chleba.
  • Chili con carne: Propozycja idealna dla osób, które po świętach mają ochotę na coś innego niż tradycyjne dania kuchni polskiej. Mielone mięso połączone z fasolą, pomidorami i papryką (niech nie zabraknie również ostrej chili) przeniesie wszystkich biesiadników w cieplejsze rejony świata.
  • Zupy krem: Gorące i aromatyczne. Warto mieć je w zanadrzu, gdy spodziewamy się, że przy naszym stole zasiądą wegetarianie. Zupa cebulowa albo czosnkowa podana z domowymi grzankami prezentuje się szykownie i będzie bardzo apetycznym akcentem wśród sylwestrowych przekąsek na ciepło.
Na widok takiego dania goście ochoczo zasiądą przy stole
Na widok takiego dania goście ochoczo zasiądą przy stole123RF/PICSEL

Echa Bożego Narodzenia: Zaplanuj sylwestra sprytnie

Podczas planowania imprezy sylwestrowej skorzystaj ze świątecznych inspiracji. W zamrażarce masz zapas bożonarodzeniowego bigosu? Nie zawahaj się go użyć! Zamiast przygotowywać danie od podstaw, będziesz mieć więcej czasu na wybranie sylwestrowej kreacji i zaplanowanie innych atrakcji dla gości. Co jeszcze podać na sylwestra? Użyj sprawdzonego przepisu na barszcz czerwony i serwuj go z krokietami lub pasztecikami domowej roboty. By zaoszczędzić na czasie, do ich zrobienia wykorzystaj gotowe ciasto francuskie.

Baw się jedzeniem!

Pewnie jeszcze z czasów dzieciństwa pamiętasz zupełnie odwrotną zasadę? Jako gospodarz przyjęcia to ty ustalasz reguły. W ramach sylwestrowego poczęstunku na ciepło zaproponuj znajomym wspólne zrobienie pizzerinek. Wcześniej przygotuj tylko ciasto i dodatki. Niech każdy uczestnik zabawy sam wybierze składniki i skomponuje własną wersję posiłku. Wszyscy szybko przekonają się, że najlepsze imprezy odbywają się w kuchni.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas