Poważny konkurent dla schabowego. Lepszy?
Kotlet schabowy z ziemniaczkami i buraczkami – tak w największym skrócie wygląda kulinarne niebo. Bez wątpienia kotlet schabowy uwielbiany jest przez wielu Polaków i często gości na naszych talerzach. A gdyby wprowadzić pewne urozmaicenie i zaserwować popularnego "schaboszczaka" w azjatyckim wydaniu?

Z jednej strony, pewnych, doskonałych potraw nie powinno się zmieniać, z drugiej natomiast warto w kuchni eksperymentować, szukając nowych, smakowych doznań. Weźmy na tapet polskiego schabowego, który bez żadnych wątpliwości jest królem wszystkich kotletów.
Absolutnie nie chcemy sprofanować tego kulinarnego dzieła sztuki, a wyłącznie podpowiedzieć, jak od czasu do czasu można go podać w inny sposób. W jaki? Oto dwa przepisy na koreański kotlet schabowy.
Koreański kotlet schabowy - składniki
- 4 kotlety schabowe bez kości,
- ¼ szklanki sosu sojowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżeczki pasty sriracha (opcjonalnie pasta gochujang)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- pieprz mielony.
Koreański kotlet schabowy - przepis
Do miseczki wlewamy sos sojowy, miód, imbir, olej sezamowy i przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę sriracha. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Schab doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i nacieramy naszą marynatą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy schab po 5 minut z każdej strony. Schab zdejmujemy z patelni i przekładamy do formy przeznaczonej do pieczenia w piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C i pieczemy schab przez 10 minut. Gotowe!
Koreański kotlet schabowy - składniki
- 4 kotlety schabowe,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 jajka,
- 1½ szklanki panierki panko,
- 400 ml oleju do smażenia lub oliwy,
- 5 łyżek ketchupu,
- 2 łyżki pasty sriracha,
- 150 ml bulionu wołowego,
- 1 łyżka masła.
Koreański kotlet schabowy - przepis
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę wraz z solą i pieprzem, do drugiej wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy je, do trzeciej wsypujemy panko. Schab panierujemy kolejno w mące, jajkach i panko. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy schab do momentu, aż ładnie się zarumieni.
Czas na przygotowanie sosu. Do rondelka dodajemy ketchup, pastę sriracha, bulion i masło. Stawiamy na palniku i gotujemy na niewielkiej mocy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Do miseczki wlewamy 50 ml bulionu, dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej, całość dokładnie mieszamy. Bulion z mąką wlewamy do gotującego się sosu i mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, wyłączamy palnik.
Usmażone kotlety kroimy w paski i polewamy naszym sosem.