Powidła śliwkowe

Świetny dodatek do tostów, kanapek, naleśników

Powidła
Powidła 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2-3 kg śliwek
  • szklanka cukru
  • skórka z połowy cytryny
  • kilka goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • olejek waniliowy
  • pięć suszonych wędzonych śliwek
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Śliwki wypestkuj, podsmaż, mieszając. Dodaj startą skórkę z cytryny, przyprawy, olejek i pokrojone wędzone śliwki, oprósz solą i gałką.

Smaż kilka godzin. Odstaw. Następnego dnia smaż 2-3 godziny, a na trzeci dzień godzinę. Gorącymi napełnij słoiki.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas