Poziomka - mały, pyszny owoc o wielkiej mocy
Poziomka to niewielki owoc, który jest bardzo smaczny i pożyteczny. To jeden z 400 gatunków tego rodzaju roślin, ale z pewnością najbardziej lubiany. Poziomki to małe, pyszne owoce, którym nie sposób się oprzeć, ale medycyna ludowa skupia się przede wszystkim na ich zaletach prozdrowotnych. Kto powiedział, że to, co zdrowe, nie może być smaczne? Poziomki pojawiają się od maja do września. Są bogatym źródłem wielu witamin. Zaledwie garść poziomek pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Oprócz niej owoce te zawierają także witaminę B, wapń, potas, magnez, fosfor, garbniki, flawonoidy, witaminę E oraz wiele innych substancji.
Korzystnie wpływają na mózg
Zawartość manganu sprawia, że poziomki są bardzo zdrowe dla mózgu, układu nerwowego, krwi, kości oraz przemiany materii. Eksperci twierdzą, że poziomki należy myć, tak jak inne owoce, ale nie pod silnym strumieniem wody, ponieważ pozbawia je to substancji odżywczych.
Zalety prozdrowotne poziomek
Chociaż poziomka to roślina rzadko używana w dzisiejszych czasach jako zioło lecznicze, niektórzy ciągle stosują ją do leczenia zaburzeń pracy żołądka, takich jak biegunka czy czerwonka. Gotując w wodzie liście poziomki otrzymujemy płukankę na bolące gardło. Liście poziomki stanowią również istotny składnik niektórych emulsji stosowanych do leczenia oparzeń oraz zadrapań na skórze.
Właściwości antyoksydacyjne
Owoce poziomki można spożywać na surowo. Charakteryzuje je znakomity smak przypominający wino truskawkowe. Tak naprawdę owoce poziomki są o wiele bardziej delikatne w porównaniu do owoców zwykłej truskawki. Posiadają też właściwości antyoksydacyjne i niektórzy ludzie twierdzą, że pomagają w walce z rakiem.
Jedząc poziomki można też zapobiegać i łagodzić objawy cukrzycy, wysokiego poziomu cholesterolu oraz miażdżycy.
Właściwości terapeutyczne
Sok z poziomek posiada również właściwości terapeutyczne, stosuje się go również w celu leczenia nieżytu żołądka. Ponieważ sok ten posiada właściwości przeciwbakteryjne, był kiedyś stosowany przez zielarzy do leczenia duru brzusznego.
Pomocny w schorzeniach wątroby
Sok z poziomek jest zalecany przy leczeniu schorzeń wątroby, takich jak zapalenie wątroby, przewlekłe zapalenie wątroby oraz marskość wątroby. Najlepiej pić sok na pusty żołądek, 3 filiżanki dziennie. Pobudza on pracę wątroby i stymuluje odnowę komórek i tkanki wątroby.
Pobudzają apetyt
W przeszłości liście poziomki były używane do przygotowywania herbatki ziołowej stosowanej w celu leczenia biegunki oraz zaburzeń pracy żołądka, a także, aby pobudzić apetyt. Prawda jest taka, że liście tej rośliny są smaczne i zawierają witaminę C. Można wspomnieć także, że liście poziomki wiecznie kwitnącej (alpine strawberry) posiadają naturalne właściwości wybielające.
Skarb dla organizmu
Poziomka to prawdziwy skarb dla naszego organizmu. Świetnie działa na nasze serce, naczynia krwionośne, a także doskonale reguluje ciśnienie krwi. Przy tym zawiera bardzo niewiele kalorii jest to zatem bardzo dietetyczny owoc. Pomaga w walce z cellulitem.
Mała, ale o wielkiej mocy – trzeba przyznać, że byłoby świetnie częściej mieć poziomkę w swoim jadłospisie.