Poznaj przepis na pomidorową pastę, która podbija TikToka
W dobie pandemii wielu z nas zaczęło żywo interesować się gotowaniem. Jeśli przetestowaliście już wszystkie przepisy pochodzące z książek kulinarnych oraz te polecane na Instagramie przez rodzimych celebrytów, pora zajrzeć na TikToka. Jednym z najgorętszych kulinarnych trendów lansowanych obecnie przez użytkowników serwisu jest aromatyczna i mocno serowa pasta ze świeżymi pomidorami i ziołami.
Media społecznościowe stanowią istną kopalnię inspiracji - zarówno modowych i urodowych, jak i tych kulinarnych. Jako że w dobie pandemii wielu z nas postanowiło poeksperymentować z gotowaniem i poznać nowe smaki, od czasu do czasu zaglądajmy na TikToka - zwłaszcza jeśli doskwiera nam brak weny w kuchni. Co bardziej kreatywni użytkownicy serwisu regularnie zamieszczają tu bowiem intrygujące autorskie receptury na łatwe w przygotowaniu dania. Jednym z najgorętszych kulinarnych trendów lansowanych w serwisie jest od pewnego czasu pomidorowa pasta z serem feta. Można śmiało powiedzieć, że przepis ten podbił serca użytkowników serwisu - najpopularniejsze filmiki prezentujące przyrządzenie tej smakowitej potrawy mają po kilka milionów wyświetleń.
Początki fascynacji tym daniem sięgają 2019 roku, kiedy fińska blogerka kulinarna Jenni Hayrinen opublikowała na swojej stronie przepis na zapiekaną serowo-pomidorową pastę. Przepis ów szybko zaczął krążyć w sieci, by z czasem doczekać się mnóstwa zmodyfikowanych odsłon. Gdy trafił wreszcie na TikToka, nie było odwrotu - rozgrzewająca pasta z serem feta i świeżymi pomidorami zawładnęła wyobraźnią milionów internautów. Bodaj najpopularniejsza wersja tego przepisu udostępniona została przez Yumnę Jawad, autorkę poczytnego bloga kulinarnego "Feel Good Foodie", która zarówno na TikToku, jak i Instagramie zamieściła instruktażowy filmik pokazujący, jak krok po kroku przyrządzić to danie.
"Przygotowanie jest proste, a cała magia dzieje się sama - w piekarniku" - zachwala przepis w rozmowie z magazynem "Real Simple".
Aby przyrządzić słynną już pastę, należy mieć na podorędziu zaledwie kilka składników: będziemy potrzebować pomidorów koktajlowych, jednego opakowania sera feta, odrobiny oliwy z oliwek, wybranego przez siebie makaronu oraz ulubionych ziół i przypraw. Doskonały smak potrawy kryje się w wyborze właściwych składników.
"Ważne, by wybrać pomidory koktajlowe, np. czereśniowe, zamiast tych tradycyjnych. Mają delikatniejszy smak i odpowiednią fakturę. Jeśli chodzi o ser feta, sięgnij po ten sprzedawany w całych blokach, a nie w kostkach - jest mniej przetworzony, a po upieczeniu ma bardziej miękką konsystencję" - zaznacza Jawad. I dodaje, że spotkała się również z wersją przepisu, w której fetę z powodzeniem zastępował ser kozi lub ricotta. W kwestii ziół i przypraw panuje pełna dowolność.
"Spróbuj dodać świeże oregano, bazylię i tymianek oraz sproszkowany czosnek" - podpowiada blogerka.
Jak przyrządzić potrawę? W naczyniu żaroodpornym należy ułożyć umyte pomidory koktajlowe, polać je oliwą, oprószyć solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Następnie trzeba umieścić na środku blok fety i kilka razy delikatnie go obrócić, aby ser pokrył się oliwą i przyprawami. Naczynie wystarczy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec całość do momentu, aż pomidory zaczną pękać, a ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika należy dodać czosnek i zioła oraz ugotowany makaron, a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszać. I serwować, póki danie jest gorące.
"Cały twój dom będzie pachniał bosko!" - zapewnia Jawad.
Zobacz również: