Pozornie zdrowe produkty, które w rzeczywistości szkodzą

Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że poszukujemy produktów, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Półki ze zdrową żywnością są już dostępne niemal w każdym sklepie. Jednak część artykułów spożywczych, które tam stoją, ma niewiele wspólnego ze zdrowiem. Producenci żywności często reklamują swoje produkty jako korzystne dla zdrowia, a tymczasem jest zupełnie odwrotnie. Wiele z nich tylko z pozoru wydaje się pełne wartości odżywczych, a tak naprawdę mogą nam szkodzić. Których produktów lepiej unikać?

Granola może być pełna cukru
Granola może być pełna cukru123RF/PICSEL

Ciemne pieczywo

Sprawdzaj skład pieczywa w sklepie
Sprawdzaj skład pieczywa w sklepie123RF/PICSEL

Powszechnie wiadomo, że białe pieczywo z mąki pszennej nie ma zbyt wielu wartości odżywczych i może sprzyjać przybieraniu na wadze. Poleca się więc, by zastąpić je produktami pełnoziarnistymi z jak najmniej oczyszczonej mąki. Takie pieczywo zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów, dzięki czemu korzystnie wpływa na organizm. Jednak nie każde ciemne pieczywo dostępne w sklepie jest zdrowe. Niektórzy producenci zabarwiają chleby i bułki karmelem, aby udawały zdrowe pieczywo. Dlatego przy zakupie nie należy kierować się jedynie kolorem na zasadzie - im ciemniejsze, tym lepsze. Najlepiej czytać skład pieczywa lub pytać o niego sprzedawców. Prawdziwy ciemny chleb można odróżnić od białego, sprawdzając jego wagę i strukturę. Pieczywo powinno być ciężkie i nieco gliniaste.

Mleko

Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że mleko to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Różne kampanie społeczne i reklamowe informowały, że mleko ze względu na dużą zawartość wapnia i białka rewelacyjnie wpływa na wzmocnienie kości. Niestety prawda jest nieco inna. Wprawdzie mleko ma dużo wapnia, ale ludzki organizm prawie w ogóle go nie przyswaja. Wapń jest absorbowany jedynie wtedy, gdy jego stosunek do fosforu wynosi przynajmniej 2:1, a mleko nie spełnia tego warunku. Dodatkowo mleko zawiera laktozę i kazeinę, do którego nasz organizm potrzebuje odpowiednich enzymów. Z wiekiem poziom tych enzymów spada, dlatego spożycie mleka wywołuje szereg objawów alergii, np. bóle brzucha, wzdęcia, gazy czy rozwolnienie. Ponadto mleko podnosi kwaśny odczyn pH w organizmie, przez co wpływa na wypłukiwanie wapnia i rozwój osteoporozy. Oprócz tego zawarte mleku hormony zaburzają równowagę hormonalną i zwiększają ryzyko nowotworów jajnika, piersi i prostaty.

Syrop z agawy

Unikaj syropu z agawy
Unikaj syropu z agawy123RF/PICSEL

Wiele osób jest coraz bardziej świadomych w kwestii zdrowego odżywiania i poszukuje alternatywy dla cukru białego. Niestety, w sklepie można znaleźć wiele substancji słodzących, które wydają się zdrowsze, ale tak nie jest. Jako doskonały zamiennik cukru reklamowany jest m.in. syrop z agawy. Tymczasem składa się on w większości z fruktozy (od 70 do 90 proc.), która w nadmiarze może być szkodliwa dla zdrowia. Sprzyja otyłości oraz rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Granola i płatki śniadaniowe

Chrupiące płatki zalane mlekiem wydają się pożywnym i zdrowym posiłkiem, od którego warto zacząć dzień. Niestety, w wielu produktach tego typu bardzo wysoko w składzie zajmują miejsce cukier, glukoza i sól. Często smak płatków wzmacniany jest także emulgatorami, barwnikami i aromatami. Jeszcze więcej cukru może zawierać granola dostępna na sklepowych półkach ze zdrową żywnością. Jest dość kaloryczna (w 100 g ok. 400 kcal), a do tego wysoka zawartość cukru może powodować nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, a później szybki spadek i uczucie głodu. Jeśli chcemy sięgać po granolę, warto samodzielnie przygotować ją w domu, wykorzystując do tego orzechy, owoce i prawdziwy miód.

Produkty bezglutenowe

Produkty bezglutenowe mogą zawierać sporo chemicznych substancji
Produkty bezglutenowe mogą zawierać sporo chemicznych substancji123RF/PICSEL

W większości zbóż znajduje się gluten - białko, które może wywołać alergię lub nie być dobrze tolerowane przez organizm. Dlatego osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu muszą unikać produktów zawierających to białko. W sklepach pojawiło się wiele alternatyw takie żywności. Sięgają po nie nawet osoby, które nie mają problemu z przyswajaniem glutenu, uważając, że wszystko co bezglutenowe będzie zdrowe. Jednak, jeśli nie chorujemy na celiakię, gluten nie będzie miał na nas negatywnego wpływu. Ponadto wiele produktów bezglutenowych ma bardzo długie i zawiłe składy i są pełne substancji, które wcale nie wpływają korzystnie na zdrowie.

Produkty z obniżoną zawartością tłuszczu

W sklepach roi się również od artykułów spożywczych z obniżoną zawartością tłuszczu, reklamowanych jako zdrowsze zamienniki tradycyjnych produktów. Producenci wmawiają nam, że dzięki niskiej zawartości tłuszczu nie będą sprzyjać przyrostowi masy ciała. Tymczasem tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc aby produkty były smaczne, zastępuje się go cukrem prostym, emulgatorami czy innymi chemicznymi substancjami wzmacniającymi smak. To sprawia, że takie produkty jeszcze bardziej mogą szkodzić zdrowiu. Ponadto tłuszcz jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ jest źródłem energii, ułatwia wchłanianie niektórych witamin i minerałów, a poza tym zaspokaja uczucie głodu na dłużej. Spożywanie małej ilości tłuszczu może przyczyniać się do tego, że będziemy jedli więcej i przez to przybierać na wadze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas